En början

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Tredje dagen - fast ganska knappt. 48 timmar och några minuter har passerat. Och jag är fortfarande ganska olycklig. Efter 7 försök det senaste året kan väl sägas att jag har ganska stor erfarenhet av det. Jag är olycklig och jag överlever.

Det finns denna gång lika mycket planering bakom som det gjorde för 1,5 år sedan. Den enda gång jag faktiskt klarat av flera månader. Zyban är mitt hjärtas tröst, även om biverkningarna är rätt många och jag främst får någon form av krypångest och koncentrationsstörning (det ter sig helknäppt i mitt jobb så jag förssöker verkligen lägga band på det), men jag vet att ångesten varit värre om det istället varit ren nikotinabstinens. Och lägger man dessutom mina niccotugg ovanpå så kan man väl säga att själva abstinensen är rätt låg - den är hårt kontrollerad. Fast tuggummin blir det inte i så många dagar, bara ta mig igenom det första utan alltför mycket energikrävande moment - jag kommer att behöva det senare.

Jobbet har ordnat en rökslutargrupp. Från början pratades det om läkarkontakt, om nikotinläkemeldel o lite annat sånt. Vid det här laget är det helt avskalat. Råd, men den generösa sidan är borta. Egentligen är det lite trist, ser att det liksom förtar lojaliteten lite. För egen del har jag ju ordnat det själv, men eftersom detta är en pilotgrupp så hoppas jag man lär av det och kan tänka sig en mer generös fortsättning. Och att det kan bli något fler grupper, kanske åldersindelade. Nu är det jag, som rökt i 15 år och inte ens fyllt 30 år och några damer som alla är 45+. I andra sammanhang blir inte skillnaden så stor som nu. För motiven att sluta röka är så olika. Just när den genomgången var blev det nästan överväldigande av rynkfobi som motivation. Hm,,,, Jag skulle föredra att bli fertil typ... Lite olika frågor...

Kommentarer

Ja konstig det där att man

Ja konstig det där att man ska behöva bli så olycklig, det är nog ett stadie som ska passerar.
För det blir bättre.

Jag har rökt i ca 35 år. I

Jag har rökt i ca 35 år. I vintras bestämde jag mig för att göra ett försök att sluta röka, så jag började med nikotintuggummin. Jag lyckades gå ner till femton per dag dvs. halvera min konsumtion men sen var det stopp. Pratade med min läkare om ett nytt preparat Champix. Jag har nu ätit det i sexton dagar och varit rökfri i tre dygn. Det verkar så att det fyller på nikotinreceptorerna vi skaffat oss i hjärnan, det känns som om man nyss rökt. En andra effekt har med belöningssystemet att göra, det blockeras när man röker, det känns som om man lika gärna kunde röka på en pinne. Jag är oerhört förvånad att det funkar. Går bara och väntar att röksuget ska slå till. Det kanske vore nå¨got för dig att prova. Man får även rabatt på Champix, inte illa. När jag läste biverkningarna blev jag förskräckt, men det är ju inte säkert man får alla. Jag fick huvudvärk, magproblem, kände mig lite virrig och yr. Dom biverkningarna försvann efter ca tio dagar. Däremot har jag sömnstörningar, sover korta perioder, mardrömmar. Sömnsttörningarna ville inte försvinna. Så nu gör jag så att "kvällstabletten" tar jag kl.16. Det funkar!! Lycka till. kram från Millis PS: alla kan inte vara "duktiga" och sluta med bara viljan. Vi är ju individer!!

Tack för kommentarerna ;-)

Tack för kommentarerna ;-) Och det är nog så. Stadiet skas igenom, och det går över. Det blir bättre. Vissa tider känns det ju faktiskt ok konstigt nog - så jag försöker hålla fast vid det.

Ang. Champix har jag faktiskt aldrig fått pröva det. Jag vet egentligen inte varför, men misstänker att det beror på att Champix endast omfattas av högkostnadsskyddet när man får stöd från sjukvården och att de inte har tid för det här. Det var knappt jag lyckades få Zyban just av det skälet - att de inte hade tid att följa upp (himla käckt att man måste gå till sin vårdcentral o att de ens kan säga så...). Men jag tror att effekterna bör vara likartade, iaf med belöningscentra. Meningen är att jag inte ska bli röksugen. Riktigt så väl fungerar det inte, men det fungerar makalöst mycket bättre än nikotinläkemedel enbart (det klarar jag ett tag, men det håller ffa inte om jag ska gå ned i dos)

Jag Har precis börjat med

Jag Har precis börjat med champix & tror på det till 100%. Jag har ätit det 3 dagar nu & får röka en & en halv vecka in i behandlingen. Men jag är inte alls lika röksugen längre.
Dragit ner från 10-15 cigg per dag till 6 st. Och jag mår precis som vanligt , kanske lite gladare än jag brukar=)
Äter även massor av choklad & degestivekex & glass pinnar =)
Jag önskar dig alla lycka till!!

Vilket bra beslut du har

Vilket bra beslut du har gjort! Ibland kan man bli lite deppig när man ska sluta röka, du mister ju en "vän" men det går över!! vad klokt att du gått med i en grupp, och är här på loggen. Jag hade aldrig klarat att sluta utan denna logg. Jag äter champix och jag tycker det är kanonjag har provat allt möjligt men detta passar mig. Prova dig fram vad som passar just dig. Kämpa på nu och här får du en bamse peppis kram/Liselott

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se