de sket sig!!

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jaha, de gick ju som jag trodde. jag klarade inte det!!!! Blir så otroligt besviken på mig själv, varför går det inte baar att sluta men att ändå vaar glad? jag vet att jag klarar mig utan cigaretterna, men mitt humör gör det inte! Om jag levde i en "bubbla" där ingen anna kunde komma in skulle jag va vart rökfri för länge sen. nu låter de som jag lägger över allt på min omgivningen men så är det absolut inte, men det är svårt för mig eftersom ingen i min omgivning förstår mig, ingen röker och alla tror att det "bara" är att sluta utan problem, men det är de inte, jag behöver stöd och det har jag sagt men jag får ingen, de ända jag får höra är "varför ska du vara så jävla sur" "tror du att det är kul att umgås med dig när du är så här" De känns som om alla motarbetar mig, ingen säger att jag är duktig men jag behöver höra det!
hur gör man för att få sin omgivning att förstå att det är svårt att sluta röka?

Kommentarer

Det är svårt att sluta

Det är svårt att sluta röka. Men du måste tro på dig själv att du ska klara det. Har du provat med något hjälpmedel plåster,tuggummi eller tabletter det kan hjälpa dig så blir du kanske inte på så dåligt humör.
Om inte din omgivning förstår hur svårt du har det och att du behöver beröm (vem behöver inte det) så gå in här på sidan här vet alla vad du går igenom.
Kram Moa

Vet du: I morgon är en

Vet du: I morgon är en annan dag och med den nya möjligheter!

Jag ver inte hur väl du förberett ditt avslut av rökning eller om du har hjälpmedel eller så. Jag själv har försökt med flera olika metoder men aldrig lyckats tidigare. Nu efter 39 år som rökare så har jag lyckats och har nu varit rök- och nikotinfri i 40 dagar!

Jag tror/vet att man måste hitta SIN metod - alltså den som passar en bäst som person. Men oavsett vilken metod man använder så måste man PLANERA avslutet och i och med att man jobbar och planerar avslutet så arbetar man också med sin egen motivation. Motivationen är ju nummer ett! Utan den kommer man ingen vart alls.

Sätt dig ned med dina närmaste och berätta för dem att du upplever det svårt att sluta och att du behöver deras stöd. Påpeka att personer är olika - reagerar olika när de slutar röka, behöver olika metoder etc och säg till dem att DE och deras stöd är viktiga för dig. Konstigt tycker jag om nära och kära inte skulle ställa upp i en sån situation. Kanske finns det folk på jobbet som kan stötta?

Här finns i alla fall folk och det finns ju också möjlighet att ringa sluta-röka-linjen.

Summa summarum. Mitt råd till dig blir:
Fortsätt röka ett litet tag till. Sätt ett sluta-röka datum kanske om ett par veckor eller en månad. Förbered dig inför rökavslutet; det finns massor med tips om hur man går till väga. Ta kommandot och tyck inte synd om dig själv utan ta fram din inre kraft - ditt jävlaranamma! Du kommer att lyckas! Det är bättre att du tar tid på dig med förberedelser än att göra "halvhjärtade, desperata" försök.

Kom ihåg att här finns många som kan peppa dig! Kram o lycka till.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se