Tänk att det går fortfarande - fantastiskt!

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Fortfarande så håller jag mig rök- och nikotinfri och jag är stolt för att ha klarat det så här långt. För det är första gången som jag lyckats hålla upp mer än en månad. Ja, nu håller jag ju inte upp - jag har ju slutat röka nu ;-).

Det är som ett stort under för mig att det går så bra. För livet i övrigt är inte så snällt mot mig och om jag ville så skulle jag lätt kunna hitta minst 20 anledningar till att röka, att ta den där cigaretten som ger lugn, tröst, löser problem etc. Visst är det väl så vi brukar säga till oss själva: Klart det är svårt att sluta röka när man råkat i skilsmässa, när det skiter sig på jobbet, när de mörka molnen hopar sig och så vidare. Ja så säger vi som varit experter på att lura oss själva att tro att cigaretten löser våra problem. Ja min första cigg löste ett problem: Jag blev ju den där coola tjejen i gänget. Hon som kunde dra halsbloss och som vågade riskera att avslöjas av de vuxna. Jag nådde mitt mål då - men sen då? Visst har jag blivit lugnare när jag kunnat dra några djupa halsbloss i en pressande situation - ett bedrägligt lugn inser jag ju nu.

Nä, nu kan jag ju se att tvärtom har ju rökningen skapat en j-a massa press och stress också! Tänk när man bara MÅSTE hinna röka mellan ett par möten, eller på rasten på kursen. Tänk också på Arlanda när man får klämma in sig i en skamkur på vardera pirarna och dra några bloss för att stilla sitt begär. Och tänk på planet när man druckit vin till den rätt flata flygmaten och niktoinbegäret är ENORMT. Liksom när man sitter på akuten och väntar på sin tur i timme in och timme ut. Man kan ju inte gå ut och röka precis när man vill - för man vet ju inte NÄR det är ens egen tur och det är inte heller det lättaste att gå ut och blossa. Grinig och jäklig blir man. Lätt att bli osams med personalen som snäpper av en när man frågar om det dröjer länge till innan det är min tur. Visst är det j-igt korkat att man sitter på akuten och längtar efter röka när kroppen är i olag? Och kanske det är rökningen som helt eller delvis orsakat ens sjuka? Vilken paradox! Ha, ha.

Förut har jag haft ett helvete när jag försökt sluta röka. Har försökt de flesta metoder! Zyban lärde jag mig "röka igenom" precis som alkoholisten kan lära sig att dricka och gå på Antabus samtidigt. Nikotinplåster gav mig större beroende än någonsin - för jag hade aldrig rökt medan jag sov tidigare men med plåster dyg´net runt.....Ja då matades jag med nikotin dygnet runt och när jag återföll då blev nikotinbehovet större än någonsin. Så funkade det för mig - därmed inte sagt att det funkar så för andra.

Nu är jag NIKOTIN- OCH RÖKFRI sedan 39 dagar. Jag har slutat med hjälp av hypnoterapi som är en blandning av KBT och hypnos. En och en halvtimme tog behandlingen! Nu är jag fri. Jag kan umgås med rökare, stå med dem på deras rökpauser, känna lukten från väntande passagerare som blossar i väntan på pendeltåget och det RÖR mig inte i ryggen. Röken luktar rentav lite gott men fy f-n så de luktar när de sitter på tåget med gammal rök i hår o kläder.

Kan jag - så kan ni!

GLAD PÅSK PÅ ER ALLA!

Kommentarer

Grattis till dig ! Jag

Grattis till dig ! Jag funderar på hypnos oxså, Du är jätte duktig. // Bamse kram Lotta

Grattis till 40 dagar utan

Grattis till 40 dagar utan cigg!!!!
Bra jobbat!
Vi kämpar tillsammans!!!!
Glåd Påsk!
Peppkram,Tokfia

Jag är så glad för din

Jag är så glad för din skull du är så duktig och kommer att klara av det här denna gång... Du vill enda in i själen sluta och det är det viktigaste... Jag kommer oxså att klara det men har något svårare, jag VILL men det är min mammas cancer pga rökning och min morbror som är under strål behandling just nu som sporrar mig att aldrig aldrig mer röka igen... Och jag tror det hjälper mig denna gång att förstå allvaret av att röka och är det verkligen värt detta !!! ??? Jag har slutat några gånger tidigare och lärt mig av varje gång och det har fungaerat hitills har en "svart" lista om det händer vad gör jag då. .... Och din säkerhet i tt aldrig mera röka vill jag ha, och hypnos lockar mig.... Men du är så duktig och jag är riktigt riktigt imponerad av din strýrka ... Grattis till dig ! Bamse kramar Lotta

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se