53 dagar och livet fortsätter

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Känner mej för första gången helt rökfri. Det är en underbar känsla när det kan gå en dag eller till och med flera utan att man tänker på en ciggarett. För mindre än två månader sedan kunde jag inte ens komma ihåg att jag haft ett liv som rökfri. Har rökt sedan jag var 13 år. Allt mindre tid ägnar jag åt att tänka att jag slutat röka, allt mindre tid går åt till att kämpa mot sug, ångest, förvirring, tårar och allmän hopplöshet. Nya vanor etableras snabbt. Människan har en enorm förmåga att anpassa sig till nya och ändrade situationer. Jag tänker inte varje dag på att jag slutat röka, jag är inte så självuppfylld av mitt "slutarökaprojekt" längre. Det känns ganska skönt. Jag får heller inte lika mycket dippar som förut. Och går det neråt ibland så går det fort över. Lyckligtvis. Jag har haft en stor skräck att bli tjock, och det vet jag att det är många, många som har, och som också börjar röka igen på grund av viktökning. Men det behöver inte bli så. Jag har dock fått kämpa lite och sett till att inte stoppa i mej mer än jag behöver. Jag motionerar flitigt (det är så ROLIGT när man känner att man orkar, och man blir tacksam över att kroppen återhämtar sig). Dock var de första veckorna bedrövliga Jag svullnade upp och vågen gick bara upp, upp och det var verkligen hemskt. Men, jag gav trots det inte upp (väldigt svårt ska jag ärligt medge). Jag fortsatte envist att träna och äta rätt....och nu efter 53 dagar och en thailandsresa med mycket gott att äta och dricka är summan att jag gått ner 2 kilo. Så, GE INTE UPP, håll ut. Man behöver inte bli tjock av att sluta röka. Dessutom märkte jag - och det tycker jag är lite intressant - att om jag minskade ner på snabba, feta kolhydrater (typ chips, pommes frites), så minskade också röksuget. Jag konstaterade att jag blev mer röksugen efter en McDonaldsmåltid, än efter en lunch på ett sushiställe. Kanske finns det någon koppling till människans belöningssystem....Jaja, lycka till alla nya, gamla och framförallt GE INTE UPP, DET GÅR ÖVER och DET BLIR BÄTTRE!!! Krams på er allihop

Kommentarer

Att du fixade att vara

Att du fixade att vara rökfri under semestern är en mindre bragd. De flesta hade garanterat valt att sluta röka först efter resan. Har några kompisar som åkt dit under semesterresor. De har liksom gett upp redan innan. Inte ens gjort ett försök.
Så därför ett stort grattis. Det du har gjort är oerhört starkt och borde fungera som förebild för många andra(detta beskriver också rätt bra, tror jag, vad du är för en person innerst inne. Du är, känns det som, bra mycket starkare och mycket mer målmedveten än många, många andra).

Själv tickar tiden liksom på. Är inne och läser i bloggen varje dag fortfarande men skriver allt sällan (delvis beroende på att det har varit snuskigt mycket att stå i på jobbet). Tycker dock fortfarande att bloggarna är jätteroliga att läsa och de ger fortfarande förtröstan och kraft.

Har gått med i Viktväktarna (hmmm har inte varit lika framgångsrik som du utan har gått upp cirka 3 kilo). 40 personer på första mötet och där jag var den enda från det manliga könet. Men vilken kick det var. Hon som ledde kursen hade en sådan härlig komisk ådra, likt en ståuppare. Levererade massor av one-liners och hade en enormt bra timing på skämten så att man nästan inte ville att lektionen skulle ta slut. (börjar nästan tro på att vi Göteborgare faktiskt är lite roligare och mer jovialiska än andra). Ser redan fram emot nästa veckas lektion (med påföljande viktnedgång. Återkommer med hur det går)

Till slut, ett stort grattis till din framgång.

// Mike

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se