Varför gjorde jag inte det här tidigare?

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Ja, varför gjorde jag inte det?
Jag menar både att blogga och att sluta röka!
Fast, ja, att sluta röka har jag ju försökt med ett antal gånger. Och som med så mycket annat är det lätt att sluta, det svåra är att fortsätta sluta... :-)

Jag firar 4 veckor utan cigaretter i morgon (bitti kl 8.00!!!) och, jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men, det känns så skönt!
Skönt att inte längre vara cigaretternas slav! För det är det jag var, de var inte mina bästa vänner som jag tyckte då.

Jag låter säkert som om jag är nyfrälst, och till viss del är jag väl en nyfrälst icke-rökare. Men jag lovar, det går upp och ner, fastän det inte på långa vägar var så svårt och jobbigt att sluta med cigaretterna den här gången jämfört med tidigare.
Jag tror att det beror på flera saker.
1. Jag hade själv kommit fram till att det var dags, både pga hälsan och ekonomin.
Det var inte familjen och vännernas tjat som fick mig att sluta, även om det säkert hjälpte till.
2. Jag var förberedd.
Jag började att tänka på att sluta redan i höstas och vid ett läkarbesök bokade jag tid hos en sluta-röka-sköterska. Med hennes hjälp satte jag ett sluta-datum (1 februari, en fredag!!).
3. Jag har hittat ett hjälpmedel som passar mig.
Plåster. Och denna gång har jag bestämt att jag inte ska slarva, jag ska följa hela avtrappningsfasen.
4. Jag träffar min sluta-röka-sköterska regelbundet.
Vi bokade in alla besök första gången jag var där. På så sätt kan jag planera jobbet så att det inte krockar.
5. Jag tar det dag för dag.
Att tänka att jag aldrig mer ska röka är alldeles för stort och ohanterbart för mig. Jag får panik! Därför säger jag att, nej jag kan inte garantera att jag aldrig mer kommer att röka, men idag kommer jag inte göra det.
6. Jag har öppnat ett bankkonto.
För varje dag som jag inte röker sätter jag in ett belopp motsvarande vad ett paket av mina (fd!) favoritcigaretter kostar på detta konto. Det såg lite tanigt ut i början, men hallå jag spenderade alltså minst 1288 kr på cigaretter under 4 veckor! Snacka om att pengarna gick upp i rök!
7. Jag talade om för (nästan) alla att jag skulle sluta röka.
Det passar säkert inte alla, men jag ville att min familj, mina vänner och kollegor skulle vara beredda på mitt gräsliga humör. På köpet fick jag en hejaklack utan motsvarighet! Deras stöd har varit enormt!

Kampen är inte över ännu, men idag känns det förträffligt!

Kommentarer

GRATTIS till dina 4 veckor!

GRATTIS till dina 4 veckor! Tack för ditt svar, det känns lite bättre att veta att det förmodligen inte kommer att vara lika jobbigt!....hoppas hoppas hoppas....Ja, visst undrar man varför man inte slutat tidigare! Visst är det en härlig känsla, att inte längre behöva jaga rökpauser! Bra lista du gjort, många tips/råd till dom som också tänker ta steget!
Jag precis som du anv plåster och har varit rökfri i 27 dagar. Jag tycker att vi är jätteduktiga som har tagit oss så här långt fortsätt dissa giftpinnarna! Lycka till!

Grattis!! bra jobbat.. Din

Grattis!! bra jobbat..
Din historia liknar min väldigt mycket...
Jag slutade för en månad sedan. På jobbet i går så hade mina arbetskamrater fixat fika med bakelser och gjort ett diplom till mej, snacka om stöd.

mvh Lottis

Härligt Nyst! Eller kanske

Härligt Nyst! Eller kanske man ska ropa Hallelujah! med tanke på det du skrev om att du låter som en nyfrälst. Jag känner mig lite likadan - nyfrälst. Ha en trevlig helg alla nya och blivande icke-rökare.

Vill ni ha rök - stäng spjället och peta in en pinne i brasan istället för att sätta en giftpinne i munnen.

Skulle ju kunna tro att jag

Skulle ju kunna tro att jag har skrivit detta, även om jag inte varit rökfri lika länge än.

Jag har en sak till jag skulle fyllt på:
Tänka positivt. Inte sluta röka utan Jag ska lyckas i mitt beslut att bli rökfri, det låter bättre och man slipper få panik över att aldrig få röka. Tänk så man kan lura hjärnan.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se