Vem är jag nu då?

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Föresten har jag märkt att jag skyller allt på mitt nikotinfria liv. Det känns som om jag inte känner mig själv. Tanken isig, att befinna sig i situationer utan cigaretter är inte lika skrämande längre. Men att inte veta varför jag känner saker!

Är jag arg för att jag inte får röka. Eller är det legitimt? Är jag nervös för att jag är röksugen? Är jag irriterad för att jag vill ha en rök? Det här börjar faktiskt bli jobbigt. Kanske, är jag bestatt av tanken på att ett rökstopp ska förändra mitt beteende. Men, som nikotinist fanns det ju alltid något att ta till. Att bota och trösta sig själv. Problemet har alltid varit att jag är för smart. Tillslut fick jag ge upp, när information och fakta hit och dit var entydig. Rökning gör dig inte lugn. Rökning tar död på dig. Rökning gör dig ful och äcklig.

Eller? Faktum är ju också, att hjärnan skriker efter sin belöning. Att hela kroppen fullkommligt vibrerar efter en avlång pappersrulle med organiskt, gulbrunt material inuti. Det är löjligt, men sant. Men, så länge jag har ett uns naglar kvar att bita av och så länge jag har hjärnceller i behåll, kommer jag välja bort cigarett efter cigarett, efter cigarett. Det får bli min nya identitet. Det är jag!

Kommentarer

Ja att bli rökfri är som

Ja att bli rökfri är som en berg o dalbana. Riktigt omtumlande både fysiskt och psykiskt. Iblamd undrar man som sagt vad det är som händer, ska det va så här? Det tar nog sin tid att hitta sitt rökfria jag! Fortsätt dissa giftpinnarna och lycka till!

Hej Hanna! Du är en

Hej Hanna!

Du är en fenomenal kvinna som är viljestark och modig, du hanskas med riktiga känslor som tidigare bäddades in i något konstigt töcken som aldrig låtit dej komma i kontakt med dem "på riktigt" det krävs mycket villja och mod att lära sig att hantera dem .. Som du själv skriver så är du dessutom smart, dessa egenskaper kommer man långt med...
peppkramar Lottis

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se