Som att springa in i en vägg...

Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

En lördagsmorgon i mitten av januari ringer min pappa hem till mig. Mamma ligger på sjukhus. På fredagsnatten kördes hon till sjukhuset med brusten kroppspulsåder. Hon slutade andas två gånger i pappas armar men han fick liv i henne innan ambulansen kom. Hon svävade mellan liv och död den natten och dagen därpå. Den känslan var det värsta jag någonsin varit med om. Mamma hade rökt i 50 år hon är 63 år och är idag rökfri och på bättringsvägen =0) Pappa hade rökt i ca 40 år innan han fick en hjärtattack och slutade då att röka. Fick göra en bypass operation. Mamma fick även en stroke för ca 10 år sedan. Jag har funderat på varför jag just denna gång tog det på allvar.
Det är många som sagt.....varför slutar du inte för? Din pappa har haft en hjärtattack och mamma en stroke. Ja, säg det. För stunden blir man skärrad men det hindrar inte att gå ut och ta den där ciggen för att lugna nerverna. Och så tänker man....jag måste sluta röka. Sen går det några dagar och man har lyckats förtränga det man tänkte för några dagar sen. Jag har en usel karaktär. Har slutat ett antal gånger. Senast var för ca 2 år sedan då jag höll upp i ett halvår. Men känslan jag hade då och nu är helt anorlunda. Det som hände med min mamma var som att springa in i en vägg. För första gången kände jag verkligen, nu är det nog! Vad håller jag på med. För en del behövs det inte så traumatiska händelser för att sluta och jag är så otroligt imponerad av alla som kämparför att sluta röka och snusa. Lycka till alla kämpar!!

Kommentarer

hej visst är det otäckt

hej visst är det otäckt att man inte slutar fast ens nära o kära blir dåliga pga rökning man blir inte rädd jo för stunden eller så men sen är man där igen o röker säkert mer än man gjorde innan.. man måste ta beslutet helt själv hjälper inte alls med propaganda från andra jag fick ocå en stroke men inte sluta jag för det inte förän oktober 2007 då fick jag nog av att vara slav o vetskapen av att veta hur farligt det är gjorde mig arg på mig själv så det va näven i bordet o rökstopp den 5nov 2007 bästa jag gjort önskar dig lycka till
nu är det bara och kämpa på :)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se