Lycka till!

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Hej igen, tänkte skriva ett tips som jag använde mig av för då jag slutade. Var livrädd för att gå upp i vikt, för det hade man ju hört så mycket om. Vägde redan för mycket då jag skulle sluta och ville absolut inte gå upp något mer. Bestämde mig för att göra slag i saken och samtidigt som jag slutade gick jag med i Viktväktarna. Fick något att sysselsätta mig med och fundera på istället för ciggen. Skrev upp vad jag åt och pysslade mycket med mina Viktväktarpapper. Började också motionera, vilket jag aldrig gjort tidigare. Det blev en sådan enorm förändring så folk kände knappt igen mig efter några månader. Konditionsförbättringen blev ju riktigt snabb - "gratis" förbättring tack vare rökstoppet plus att jag motionerade. Synd bara att motivationen att motionera och äta rätt la sig efter några år, men det är en helt annan historia! Kondisen är i all fall bättre idag över 20 år senare, än vad den var när jag rökte!

Kommentarer

Bra tips!

Låter som en bra "linje" du hittade! Nu kan jag ju inte gå med i Viktväktarna, för de skulle inte (borde inte) ta emot mig då jag inte väger för mycket. Däremot tror jag att detta med motion är rätt grej. Gäller att gå in för det och verkligen känna in förbättringarna i både pigghet och lättare andning o s v. Fast man får kanske ta det lite lugnt så man inte överdriver och skadar sig istället...

Slutar röka / gå upp i vikt

Jag har många gånger försökt att slutar röka, lyckades uppehålla som mest i ca ett år. Att jag började åter och åter igen berodde på att jag gick upp i vikt utan att jag åt mer än vanligt.
Nu då det ändå skall vara rökfritt överallt och vi rökare är avskydda som pesten är det lika bra att låta bli. Fast egentligen 'är det ju också ett beroende och alltså en sjukdom lika så som alkoholism.
Jag märker ju att allt går mera trögt än förut fast jag får väl hitta en motions form som passar mig, gärna utomhus. Jag känner mig mera hungrig och ständigt sugen på något, vilket oftast blir ett glas vatten och frukt eller filmjölk med knäckebröd och ingefära och honung i.
God fortsättning på det nya året.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se