Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Varje rökare har sin historia

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Nu har jag inte rökt sedan i söndags. 6 dagar. Humöret har varierat och jag måste erkänna att jag haft en del utbrott. Min man har agerat psykologisk slagpåse.
Allt känns fel, och allt känns orättvist! Varför ska det vara så farligt att röka? Jag gillar verkligen att röka, jag erkänner...struntar i om det är omodernt, fult eller B. Men nu tvingar jag mig själv att sluta röka därför att jag är trött på att vara orolig och rädd för konsekvenserna.
Tuggar nikotin tuggummi 2 mg under de mest hårda stunderna, morgonkaffet, efter lunch, efter middags fikat och kanske en gång till under kvällen om jag blir för nipprig. Fortsätter som vanligt med mina zumbapass 3 ggr i veckan ( idag var det första gången jag kände en liten skillnad på träningen och kondition i allmänhet) Lättare att andas. Tycker att jag har lite lättare att somna in på kvällarna.
Lukt och smak sinne har jag alltid haft superbra trots alla år med rökning, så där tror jag inte det blir ngn förändring.
Avstod med sur min från fredags vinet. Bu vad trist!

Har funderat på att varje rökare har sin egen historia och att man påverkas på olika sätt. För många år sedan levde jag i ett destrukivt förhållande där min rökning inte var accepterad till exempel. Det här låter helt tokigt, men för er som levt in något slags förhållande med maktkamp och / eller psykologisk manipulering vet vad jag menar. Begreppet gaslightning stämde bra in på det jag upplevde.
i och med att jag var rökare och inte han, blev jag en sämre människa. Jag- vuxna människan började smygröka. Det blev liksom min frihetskamp...helt sjukt. Efter 12 år tillsammans och två gemensamma barn begärde jag skilsmässa. Nu kunde jag äntligen göra som jag ville.

Jag kan också nämna att jag alltid varit en träningsmänniska, helt paradoxalt. Sprungit Marathon, kört dans fitness i många år och styrketränat,
Därför vill jag säga att ibland blir jag irriterad när experter och läkare uttalar sig om rökare som vissa stereotyoer. Låg utbildning, försoffade, ohälsosamma och allmänt dumma.
Orättvist. Istället för att gå ut med shaming borde man informera mer om Nikotinets verkliga egenskaper och hur lätt det är att hamna i ett beroende. och belysa än starkare alla fördelarna med att inte röka.
Jag läste också nyligen att de påstår att barn till rökande föräldrar blir ofta rökare, det stämmer inte heller speciellt bra tycker jag. Snarare tvärtom. De blir avskräckta.
INGEN i min familj röker eller har någonsin rökt, Bara jag. Och jag började alltför tidigt.
Det blev ett långt inlägg här, men det skulle vara intressant att läsa fler rökar-historier, känner att det hjälper att läsa, lyssna och ta del av andras erfarenheter,

Mvh Therese

Kommentarer

Grattis till 6 dagar! Starkt

Grattis till 6 dagar!
Starkt jobbat!
För mig var faktiskt andra veckan värre än första, tror att det var för att tiden gick så långsamt.
Säger inte detta för att deppa ner dig på något sätt, utan mer för att förbereda dig på att andra veckan KAN kännas värre, men sedan blir det faktiskt bättre. Långsamt, men stadigt :)
Så försök stå ut när det känns överjävligt och trist.

Har läst på en massa om vad som händer i kroppen när man slutar röka, visste du t ex att ens tandkött ofta börjar blöda ett par veckor efter att man har slutat? Mitt gjorde det förra veckan, blev lite skrajsen, men det är tydligen vanligt eftersom blodtillförseln till tandköttet har blivit bättre. (det har slutat nu, var bara när jag borstade tänderna)
Hur som helst - kämpa på. Du klarar det fint!

Kan tillägga till ditt sista

Kan tillägga till ditt sista stycke att jag är högutbildad med universitetsexamen, mina föräldrar rökte inte och jag har alltid varit aktiv och försökt leva hälsosamt. Förutom rökningen då...

Kan tillägga till ditt sista

Kan tillägga till ditt sista stycke att jag är högutbildad med universitetsexamen, mina föräldrar rökte inte och jag har alltid varit aktiv och försökt leva hälsosamt. Förutom rökningen då...

Vill tillägga angående ditt

Vill tillägga angående ditt sista stycke att jag är högutbildad med universitetsexamen, mina föräldrar rökte inte och jag har alltid varit aktiv och försökt leva hälsosamt. Förutom rökningen då...

Kan relatera till den du

Kan relatera till den du skrev om att det blev som en frihetsgrej. När jag mår dåligt är det ciggen som känns som en räddning.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se