Sluta snusa efter 25 år

Igår snusad jag 3 prillor.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

För två veckor sedan bestämda jag mig. Efter 25 års snusande, en dosa om dagen, bestämde jag mig för att sluta en gång för alla. Har tidigare gjort halvhjärtade försök att dra ner på mängden snus med motsatt resultat. Tror jag verkligen att jag kommer att lyckas denna gång? Tveksamt.

Har lagt upp flera strategier. Tänker bl.a. att skriva denna dagbok kan öka mitt "commitment" och göra det svårare att sluta. Skulle också vara tacksam för pepp och tips från den som möjligtvis läser detta.

Efter 25 års konstant nikotinpåslag (förutom ngr timmar på natten) känns det inte rimligt att sluta tvärt. Har därför de senaste två veckorna plågat mig genom att endast ta 3 portionssnus (Knox stark vit) om dagen. Förhoppningsvis kan jag få ner nikotinberoende till mer mänskliga nivåer.

Det har varit några riktiga skitveckor, dålig sömn, huvudvärk, ångest, dåligt humör, koncentrationssvårigheter och konstanta tankar på snus. Trots detta känns det ändå hoppfullt, jag klarade ju ändå ett par veckor med 3 snusar om dagen, för mig som att typ inte snusa alls.

Ikväll tog jag alltså min sista snus. Fr.o.m. nu är del noll! Ser inte fram emot kommande veckorna..

Kommentarer

Du kommer fixa det. :) En

Du kommer fixa det. :)
En grej jag kommit på är att om man tar bort en grej man gillar, i ditt fall då snuset, så får man lägga till en annan grej man gillar, kanske köpa en snygg t-shirt oftare eller börja med någon träning man tycker är kul eller tja, något annat som liksom hör ihop mer med den man vill bli en med den man var då man snusade/rökte. Man skapar så att säga en bild av någon som är man själv i framtiden. Och hur man vill leva då. Kanske orka gå i fjällen på semestern eller något annat som känns svårt att genomföra som snusare, rökare.

Så har jag klarat mina tio dagar hittills. Nytt träningskort.

Kommentar till @boddler som

Kommentar till @boddler som tipsade om nya goda vanor i samband med rök/snusstopp. Tack för input! Håller helt med dig. Ett av mina mål med att sluta snusa är att leva längre och man mår ju generellt bättre rent allmänt när man tränar regelbundet. Att kombinera ett snusstopp men ökad träningsmängd ger förhoppningsvis ökat fokus på hälsomålet samt en positiv association (en av få) av att sluta.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se