Varför jag vill sluta

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Jag tänker att jag kör en liten historia om hur jag började och varför jag vill sluta.

Ända sedan jag var liten har jag avskytt lukten av rök, många i släkten som röker/rökte och jag avskydde stanken! När jag var 20/21 år tog jag min första cigg, den berömda festciggen. Jag festade väl någon helg i bland, absolut inte varje månad men fler helger på sommaren än på vintern. Vid varje fest rökte jag.
När jag fyllde 24 hade jag ett stressigt jobb, alla på jobbet rökte och jag blev erbjuden cigg. I Början tackade jag nej och förklarade att jag endast feströkte, och dessutom rökte jag inte ciggen som inte hade klick.
Tillslut, efter att ha suttit med rökarna varje rast så fanns det ju någon med klickcigg, och jag tog en ibland, sen helt plötsligt en dag började jag med egna paket. Men det blev inte längre festcigg, det blev "på-rasten-cigg" och tillslut "varje-dag-cigg". Nästan varje dag för tre år sedan har jag tänkt att "oj, nu har jag börjat röka på heltid, som alla varnade mig för när jag feströkte, som jag var hundra procent säker på aldrig skulle ske eftersom de smakade skit". Jag har försökt ett par ggr, hållt mig en vecka ibland, tre dagar, osv. Nu känner jag väl att det inte finns någon framtid med ciggen, de förstör bara mitt liv. Som ett ohälsosamt förhållande ungefär haha.

Jag önskar såå att jag hade stannat vid feströkandet, att jag inte varit så naiv och trodde att jag kunde röka på jobbet också, "livet är en fest" som alla skämtar om. Hade jag stannat vid feströkandet så hade ciggen fortfarande ansetts som alkohol i mina ögon, något man brukar vid fest helt enkelt.

Så, varför vill jag sluta? Finns det ens några bra skäl att fortsätta med ciggen? Nej. Så det räcker väl med att säga så. Nu när jag slutat har jag också insett att det aldrig kommer att finnas något som heter feströka, det har jag redan förstört. För pengarna ska jag istället köpa något dyrt jag suktat efter i flera år, som jag hade kunnat fått en gång om året om jag inte rökt, skrattretande...

Så, lycka till alla där ute! :)

Kommentarer

Kämpa på! Du kommer fixa det.

Kämpa på! Du kommer fixa det. Ge dig inte utan om du ramlar av vagnen så hoppa upp på på den och kämpa vidare. Du fixar det!

Varmt välkommen till oss

Varmt välkommen till oss osaliga ickerökande som har börjat andas igen! Jag är efter 55 år som rökare inne på min 35 dag som rökfri o har hunnit med att nästan klösa tapeterna från väggen men nu är det lugnt! Jag har ett mål! Jag läste på denna bloggen om en dam som satt som mål att bli Gigant som hon kallar det alltså rökfri 1000 dagar. Hon hade som jag rökt regelbundet 55 år och hon sparade sina ickerökpengar 1000 dagar för att köpa en hundvalp och det har hon gjort nu! När jag läste detta så grät jag! VILKET mål! Nu har jag börjat spara mina cigpengar på ett särskilt tesekonto för att kunna göra en resa framöver.
Det finns en app som jag tror heter stop smoking med en fimp! Den är kostnadsfri o fen räknar ut hur många pengar man spar o hur länge man är rökfri osv! Det är kuul!
Lycka till o Du får gärna bli min Buddy om Du vill o går in o ansöker om det i bloggen! Forska i bloggen det är många här omkring oss i samma elände!
Kram o go resa på Din väg!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se