Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

191 dagar genomförda

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Jag kan inte idag säga att jag tycker mig ha förlorat något på att sluta röka. Ja, jag har haft dagar som har varit jobbiga och tankarna kan komma mer intensivt på att en cig vore lösningen på ”problemet” exempelvis stresskänslan, ångest, mm. Kortsiktigt kanske det har stämt tidigare, men jag vet också på lång sikt att det bara skapar än mer av detsamma. Försätter en i en ond cirkel. Vinsten är större än förlusten med hästlängder. Jag har aldrig varit bra på att ge upp, så att ge upp ciggen var eg. Inte ett alternativ. Välja att inte röka är en annan sak. Men att ge upp innebär att jag tillskriver ciggen något positivt - något som ger något bra, så jag har inte gett upp ciggen. Jag har valt att inte ge upp livet, genom att röka. Att inte ge upp livets svårigheter genom att gömma effekterna av dem bakom rökridån.

Ordet aldrig - fungerar inte heller så bra för mig. Att aldrig röka uppnår jag genom att jag väljer i varje situation att göra något annat än röka, exempelvis andas, stanna upp en stund och tillåta känslan inom att få finnas där men inte låta den styra vad jag gör utan att väga för- och nackdelar med detta och betänka de långsiktigare konsekvenserna. Förhoppningsvis leder det till att jag aldrig mer kommer att röka. Det är tillåtet att röka, men jag väljer en annan väg.

Att lova ett rökfritt 2019 - för att jag väljer att göra något annat än att röka när stress/press slår på i vardagen innebär ett risktagande om att misslyckas. Men att misslyckas är att inte resa sig upp igen, borsta dammet av kläderna och fortsätta gå vägen. Misslyckande ger en ny möjlighet att lära sig något nytt om sig själv, Jag har ”misslyckats” så många gånger genom mitt liv vad gäller att välja något annat än att röka. Mitt mål är att lyckas göra de rätta valen under 2019 och genom detta få till ett år av lyckade vägval, där jag kanske misslyckas med annat men inte med valet att nye röka. Det är okej att inte lyckas med allt. Vi är människor. Men om vi genom rädsla för misslyckanden nekar oss själva möjligheten att lyckas så fastnar vi ju i våra misslyckanden. Så även om jag är rädd för att misslyckas så väljer jag att ge mig själv chansen att lyckas. Detta år avslutas rökfri. 2019 får förhoppningsvis bli det år då jag kan säga: ”Jag valde att inte röka ytterligare 365 dagar. Mål 1 är att välja annat än cigaretterna hela vägen till 21/6-19 då jag firar 1 år. Därefter blir nästa mål att fullfölja 2019 på samma sätt. För att jag väljer det.

Kommentarer

Hej, Juntro! Det var länge

Hej, Juntro! Det var länge sedan sist och jag kan bara gratulera dig till framgången. Jag kan bara bekräfta dina ord, det är precis så man skall tänka, tycker jag. Inte tänka ” får inte”, utan välja från situation till situation. Själv väljer jag ju en cigarett då och då, det fungerar för mig, men det finns mängder av tillfällen, då jag väljer att avstå, t.ex. i alla dessa situationer, där jag rökte för att lugna ner mig, ta sats, belöna mig - ja, du känner ju till listan, den är rätt lång. Kvar blir då inte särskilt många tillfällen, men vid dessa speciellt utvalda tillfällen njuter jag verkligen. Fast vad det ör jag njuter, vet jag inte riktigt, det är väl mest ceremonien. Ett riktigt halsbloss har jag inte lyckats lära mig, men ett halvt. Det räcker för mig.
Ha det så bra och lycka till med livet på väg till Giganten. Gesine

God forsättning på dig

God forsättning på dig Juntro. Nu är vi här vid slutet av året igen och vi går mot ljusare tider ytterligare en gång. Som vanligt längtar jag till våren.

Gott nytt år till dig. Stort

Gott nytt år till dig.
Stort grattis!!
Kram//Fanny

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se