En fråga till superadmin

Hej SuperAdmin,

Jag har förstått att ni är inne och läser ibland och ger goda råd.
Jag skulle behöva lite information nu.

Jag läser mycket om vinsterna med att sluta röka - men de handlar ju främst om vilka vinster man får när man slutar skarpt - dvs utan hjälpmedel.

Finns det någon "Lista" som visar vilka vinster man får när man slutar med nikotinhjälpmedel? (I mitt fall plåster).
Jag har som avsikt att fortsätta med programmet i 10 veckor, dvs gradvis minska styrkan i mina plåster.
Vilka vinster kan jag se framemot nu?
Och vilka kommer efter 10 veckor när jag också bör vara nikotinfri?

Gärna lite extra pepp vad det gäller fertiliteten eftersom min största motivation till rökstopp är just att kunna bli gravid.

Tack på förhand,

Kommentarer

Hej! Tack för ditt

Hej!

Tack för ditt meddelande! Ursäkta att du har fått vänta några dagar på svar. Vinsterna du gör som tobaksfri är de samma som om du slutat utan nikotinläkemedel kan man säga. Förvisso är du inte helt nikotinfri ännu men du får i dej nikotin på det mest skonsamma sätt och dosen du får i dej med plåster är minimal jämfört med att få i sig nikotin genom att röka cigaretter. Att mäta nikotinmängd är lite missvisande, beroendet styrs av fler faktorer och bl.a. hur fort nervsystemet får effekt av nikotinet är avgörande. När man röker tar det några sekunder och med nikotinplåster uppåt 45 minuter. Det är en avsevärd skillnad som man skulle kunna likna vid skillnaden i hastighet på att färdas i ett flygplan jämfört med en kanot.
Du har förvisso inte "tappat all fart" men du rör dig makligt fram i kanoten och när du slutar med plåster är du också nikotinfri och behöver inte förvänta dig någon mer abstinens. Genom att successivt minska på sitt nikotinintag men bryta allt intag av tobak tar du bort den skadliga röken och vänjer dej vid nya rutiner, handskas med situationer och känslor utan att röka samtidigt som du på ett skonsamt sätt för kroppen också vänjer dej bort beroendet till nikotin. Det finns inget sämre eller mindre bra med att sluta röka med hjälp av beprövade och godkända mediciner. Sannolikt ökar chanserna att bli gravid än mer när du slutat helt med nikotin. Lycka till!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se