Hur jag vörjade röka

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Klarade av igår kväll/natt trots allt (se min föregående logg). Somnade dock sent vid kl 2 med mkt oro i kroppen. Har sovit dåligt i en vecka nu och tröttheten börjar ta över mig. Jag år helt slut av tankeprocessen. Har ställt mig ute och andats utan att röka. Försöker skapa nya rutiner. Att dricka kaffe har inte triggat ciggsug det är helheten av dagen. Mest vid hantering av känslor som det blir jobbigt.

Har en fråga. Nikotin ökar ämnesomsättningen. Om jag använder plåster har jag då samma ämnesomsättning som når jag var rökare eller lägre/högre? Jag har redan gått upp ca 0,5 kg. Beror det på att jag småäter omedvetet istället för att röka?

Tycker situationen är sjukt jobbig men ändå värd det. Finns aldrig rätt tillfälle att sluta. Jag har väntat på rätt tillfälle i många år, men aldrig hållit löftet.

Jag tänkte igår på myten om att unga rökare inte är medvetna om riskerna. Jag minns mig själv 17 år och nybörjare av rökning. Jag började aldrig röka för att det var coolt utan mer för spänningen och att jag gillade effekten av nikotinkick direkt. Jag började inte röka i gäng utan gömde mig med enstaka vänner men det eskalerade till att vi var stora gäng som sysselsatte oss med rökning (kanske det som anses vara coolhetsfaktorn?).

Redan när jag var 18 år ville jag sluta och klarade det i 2 veckor men glömde snabbt bort orsaken. Det var ju bara en rolig grej. Samtidigt var jag ju redan fast i fällan utan att vara helt medveten. Jag gömde mig i skogen, rökte i trappuppgångar, bakom stallet där min kompis tog hand om sin häst, skolgårdar, bakom skolbyggnaden på gymnasiet, på caféer där jag var säker från upptäckt.

Jag tog mitt första bloss av en cigarr när jag var 11 år!! Det var min kompis pappas cigarr. Därefter rökte jag ibland när kompisar tagit cigaretter av sina föräldrar upp till 17 års ålder. När jag var 17 köpte jag egna av lokala kiosken som sålde åt mig trots att det har olagligt. Jag gick in i kiosken och la fram 20kr på disken. Tog ett varv i butiken och vips hade sedeln förvandlats till ett 10 pack cigg. Så enkelt var det. Jag kan bli arg över tanken att ägaren av kiosken hade en dotter i min ålder men ändå sålde ett gift till mig dagligen. Även Ica maxi hade dålig säkerhet. Beroende på klädsel (om jag såg vuxen ut) fick jag köpa cigg.

Man ska inte tänka på det som varit utan ta tag i nuet och blicka framåt. Så jag gör det! Men ville mest berätta hur beroendet började för mig.

Ha en fin dag och lycka till allesammans!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se