¨Hjälpmedel

Hej!

Får man i sig mer nikotin när man använder plåster och sugtabletter än om man hade rökt??

Har 15 mg plåster och tar 1-3 2 mg sugtabletter om dagen, blir det mer nikotin än cirka 15 cigg om dagen?
Förstår ju att det är mindre av all den andra skiten men det är ju liksom nikotinet man vill bli av med.

10 dagar rökfri än så länge... jag slutar röka ungefär 2 gånger om året och det har ju uppenbarligen inte gått så bra för mig innan men nu skulle jag verkligen vilja sluta...

kör med 16 timmars plåster på 15 mg styrka och ska göra det i 6 veckor till innan jag byter stryrka.

Ha en underbar dag alla!!

Kommentarer

Du kan kolla upp hur många mg

Du kan kolla upp hur många mg per cigarett ditt paket har innehållit på nätet. Därefter så kan du multiplicera det med 15. Sedan jämför du det med ditt plåster. 15/16 = 0,9 mg varje timme. Om du tar 3 tabletter med 2 mg så får du i dig 6 mg. sammanlagt får du i dig 21mg per dygn.

Jag använder 24h plåster med 21 mg som avges under dagen. Bär plåstret från kl 8 - 00 alltså också 16 timmar vilket blir 1,3mg i timmen. Känns verkligen märkligt nu när jag tänker efter, då de cigg jag rökt innehållit 0,3 mg/cigg. Då får jag ju enligt beräkningar i mig 1mg MER för varje timme än innan!

Vet dock inte hur pålitliga plåster är i mg eftersom de kan ha nikotinet ojämnt fördelat på plåstret (därför man inte kan klippa dem hälften) samt att plåstret inte sitter helt tätt (viker upp sig på kanterna). Dosen kanske blir lite lägre då som man faktisk får i sig?

Mycket bra fråga du hade! hade varit intressant att få svar av expert! Hoppas jag dock kunde ge dig lite svar på frågan.

Jag försöker också sluta ungefär 2 gånger per år och röker ca 15-18 cigg. Använt plåster nu inne på femte dagen!

Hejja oss!! ha det bäst! =)

Hej Jag hoppas att vi kan

Hej
Jag hoppas att vi kan följas åt nu när vi är i startgroparna båda två!!

Känner ändå att det är lättare att inte röka den här gången än så länge ska man väl säga..

Det känns som man får i sig mer nikotin än om man rökt, men tror samtidigt att det verkar lite orimligt,, har ju plåster efter hur många cigg man rökt...15 mg för de som rökt färre än 20 står det ju på paketet. Nikotin är vad jag läst mig till ändå bättre än alla de ämnen som finns när man röker. Kommer ju trappa ner på tabletter och andra substitut vart efter men nu är det ändå kritiskt känner jag.

Jessie

Jag följs görna åt!! Känns

Jag följs görna åt!! Känns bra att man inte år ensam om denna av och på historien. Förhoppningsvis så har vi lagt av helt denna gång båda två. Såg att vi varit medlemmar i forumet ungefär lika lång tid (mitt förra alias Saharas).

Kan du berätta hur det har gått för dig tidigare när du trappat ner med plåster? Vad hände efter att du slutade anända plåster helt och hållet ( efter sista dagen)?

Jag har använt plåster men aldrig kommit till slutet av nedtrappningen för jag slitit av mig plåstrerna halvvägs och rökt. Inte tanken denna gång då jag skrivit ett schema på kylskåpet :) Mina vänner som bor nära har aldrig varit lika inbitna rökare och har slutat så har inte risk att hamna i situationer där det finns cigaretter denna gång heller.

Jag läste i dina gamla inläggsträning du precis som jag får problem med viktuppgång och hunger/sötsug. Jag försökerta frukt och mörk choklad. Har du fler tips?

Åh vill bara må väl och trivas i kroppen!

Hoppas du kan svara på mina frågor. Kram!

Hej, Nu är det

Hej, Nu är det Sluta-Röka-LInjen som svarar här! Nej du får inte i dej mer nikotin med nikotinläkemedel än vad du fick när du rökte 15 cigaretter om dagen. Styrkorna på cigaretter och nikotinläkemedel ser ju onekligen märkliga ut och det är lätt att tänka att 21 mg i nikotinplåster motsvarar en högre nikotindos än 10 cig som "bara" innehåller t.ex. 1 mg per cig. Men det är missvisande att mäta nikotinstyrkan på det sättet. Kroppen tar upp nikotin på olika sätt beroende på vilket preparat man använder. Beroendet till nikotin påverkas mest av hur snabbt och kraftfullt nikotinpåslaget blir. När man röker är det lungorna som tar emot nikotinet i kroppen och för ut det via blodbanan till receptorer i nervsystemet och man brukar säga att nikotinpåslaget kommer efter ca 7 sekunder från första blosset. När man använder nikotintuggummin eller tabletter är det munslemhinnan som tar upp nikotinet och innan det har nått nervsystemet tar det omkring 15-20 minuter. Det absolut mest långsamma och skonsamma sättet att få i sig nikotin är via nikotinplåster då det är huden som tar upp nikotinet och en he del, uppemot hälften av allt nikotin avdunstar och tränger inte igenom hudlagren innan det når blodbanan. Det beräknas ta omkring 45 minuter innan man får effekt av ett plåster. Så kort sagt kan man säga att om man beskriver de olika sätten att få i sig nikotin som färdmedel med olika hastighet kan man säga att röka är som att åka flygplan, att ha nikotintuggummi/tabletter är som att köra bil och att använda plåster är som att cykla. Genom att ta bort rökningen minskar man KRAFTIGT på nikotinpåslaget och beroendet. Hoppas att den här redogörelsen kan vara till någon hjälp.
Lycka till och välkommen att kontakta oss om ni har några frågor eller funderingar.
Med vänlig hälsning
Sluta-Röka-Linjen

Hej och tack super admin för

Hej och tack super admin för svaret!
Det var precis vad jag behövde höra!

Hej och tack super admin för

Hej och tack super admin för svaret!
Det var precis vad jag behövde höra!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se