Abstinens

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Hur länge känner man abstinens och röksug? Har nu varit rökfri i 29 dagar. Mår sådär. Saknar cigaretterna, ont i huvudet, hjärtklappning av och till, svettas floder nattetid, använder plåster på dagarna. Stolt är jag väl ändå att jag klarar detta, har rökt i 50 år.
Står överallt att efter en månads rökstopp ska allt kännas så mycket bättre, men det gör det ju inte för mig.

Kommentarer

Använder plåster jag med. Är

Använder plåster jag med. Är inne på dag 4. Abstinens är nog inte vad vi känner för vi får ju nikotintillförsel. Tror det är psyket, nya sättet att handla och tänka som ställer till det för oss. Tvekar inte på att det kommer komma en dag då du knappt tänker eller besväras av dina symptom du har nu. Ha tålamod och lycka till!

Hej, Det här är

Hej,

Det här är Sluta-Röka-Linjen som skriver. Vilket bra beslut du har tagit kring din hälsa och att du har kunnat klara av att sluta röka.
Generellt gäller att det fysiska nikotinberoendet lägger sig efter en månad. Det är den tiden det tar för niktoinrecpetornerna i nervsystemet att "somna in" och inte längre "skrika" efter mer nikotin. Däremot så kan det ta längre tid innan den som slutat röka är kvitt alla röksug, alla känslor som kanske är positivt förknippade eller starkt kopplade till att röka. Vanans makt och det psykologiska beroendet till rökningen jobbar inte fullt så snabbt som niktoinreceptorerna på att få bort beroendet. Det kan vara så att vanorna och omställningen efter 50 års rökande inte heller ger sig helt och hållet efter en månads rökfrihet, men du har kommit väldigt långt på din väg och förhoppningen är att du snart ska få känna alla fördelar med rökstoppet. Finns det något som du tycker har förändrats till det positiva sedan du slutade? Om du vill än mer personligt utformat stöd är du (och naturligtvis alla andra som använder loggen) välkommen att kontakta Sluta-Röka-Linjen direkt, via telefon eller chat. Chatten hittar du på slutarokalinjen.se och telefonnumret är 020-84 00 00. Alla samtal är gratis och vi har öppet 9-19 mån till tors och 9-16 på fredagar. Stängt på helgerna.

Stort lycka till framöver!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se