Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Visst stinker stinkpinnar

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Med mitt luktsinne som har återuppstått från det döda så känner man verkligen cigarettrök från enorma avstånd. Är det så en som aldrig rökt har upplevt det eller är man hyperkänslig nu när luktsinnet just kommit tillbaka? För om det är så här förstår jag inte hur folk har stått ut med rökare (och det har de väl kanske inte), eftersom det luktar så starkt och på så långa avstånd. Och står någon 5meter bort ungefär och blossar så känns det nästan som att man själv röker när man andas in den passiva röken.
När jag rökte, och vid tidigare rökstopp hade jag såklart tyckt det var underbart att andas in andras rök. Det spelade ingen roll hur lång eller kort tid det hade gått, jag tyckte cigaretterna luktade bra, jag blev sugen på en. Den här gången med vaping är det helt annorlunda. Det kände jag redan när jag stegade in vaping, cigaretterna är äckliga. När jag känner cigarettrök nu så luktar det bara illa, att andas in andras rök är otrevligt. Och jag läste de som skrev om vaping, att de när det gått en månad eller två tagit en cigarett pga nyfikenhet eller så, och försökt röka men att de klarat max en eller två bloss och sedan slängt cigaretten, då visste de att de inte kommer att röka igen.
Behöver jag göra samma? Jag har försökt föreställa mig ett scenario där jag får en cigarett placerad i min hand av någon anledning. Vad skulle jag göra? Jag vet redan nu att den kommer att smaka förjävligt, men den var ju en vän för mig i så många år och jag har ju gillat den, jag har rökt så många av dem, på något sätt borde det väl vara intressant att testa och se om det finns någon charm med dem kvar? Men jag vill faktiskt inte prova, jag har inget intresse egentligen, jag vet bara att det skulle smaka skit och mest troligt få mig att må dåligt. Det är intressant att det har blivit så, och att det gått så snabbt med tanke på mina tidigare försök att sluta som inte alls har gett samma effekt, snarare tvärtom. Och jag är verkligen glad över detta, jag är redan nu helt övertygad om att jag faktiskt inte vill röka igen och det känns faktiskt som att det är en känsla som kommer att fortsätta att hålla i sig.
54 dagar idag :) Ha det bra alla!

Kommentarer

Nikotin är ett kraftigt

Nikotin är ett kraftigt beroende framkallande gift. Det behövs inte mycket nikotin för att ta livet av dig,

Denna logg visar att det är ortoligt svårt att bli av med rökning med nikotinmedel. Jag vet att du vill gå din vaping väg och din argumentation är du inte får i dig alla gifter. Nikotin beroende är du likväl.

Jag har med liknande argumentation försökt att sluta med snus. Funkade inte.

Lycka till.

Tack :) Nu säljs bara nikotin

Tack :)
Nu säljs bara nikotin i 18mg/ml som högst, så det går inte att få någon dödlig dos i hanteringen när man blandar e-juice här. Jag kan säga att mitt nikotinberoende är betydligt lägre nu än vad det var när jag rökte. Vape:ar ju på lägsta nivån (om man ser till vad som säljs kommersiellt) 3mg, och kan gå flera timmar utan nikotin utan att det bekymrar mig till skillnad mot tidigare då jag var tvungen att tända en cigg bara för att jag skulle ut och slänga soporna typ. Samma på morgonen då jag alltid först rökte en cigg sedan tog itu med annat som att ta en dusch, fixa kaffe, har inte alls samma behov av att få i mig nikotin direkt nu utan kan duscha först och fixa kaffe osv i lugn och ro. Fördelen med att blanda egen e-juice är att man lätt sedan kan stega ned nikotinet ännu mer och blanda så att man får 1,5 mg och sedan 0,5mg för att sedan gå mot 0mg och fasa ut det den vägen, känns som att man har mer kontroll än med andra preparat som finns tillgängliga.
Trevlig helg!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se