Snart 8 dygn

Igår varken rökte eller snusade jag.
Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jahapp, efter 24 års rökning och en handfull försök att sluta är jag nu på gång igen.

Om ett par timmar har det gått 8 dygn sedan senaste cigaretten. Jag "fuskar", de flesta dagar med nikotinplåster och ett par dagar med små nikotinpåsar, munhålepulver tror jag det kallas. Det är som mindre portionssnus med bara nikotin som finns att köpa på apoteket.

Nikotinsuget är otroligt starkt, de timmar jag försökt utan påsarna och nikotinplåster har varit nästintill outhärdliga. Med nikotinplåster blir livet fullt uthärdligt, men jag ska försöka dra ner på dom. Är orolig att nikotinbehovet blir ännu större med ett plåster som hela tiden pumpar in nikotin i kroppen. Så idag provar jag med bara påsarna igen.

Jag har laddat ner en superbra app, det är inte vårdguidens sluta röka-app, utan en annan som också heter Rökfri (den har en röd ikon med en överstruken cigarett). I den kan man se hur länge man varit rökfri i dygn, timmar och minuter, hur mycket pengar man sparat och hur många cigaretter man hoppat över, precis som i vårdguidens app, men man kan också se hur mycket pengar och liv man sparar per vecka, månad och år, hur många cigaretter man rökt under tiden man var aktiv och hur mycket pengar man la ner på rökningen.
Den är också mer precis än vårdguidens app, som hela tiden visade fel då man inte kunde knappa in exakt tidpunkt för rökstoppet och den liksom räknade fel.

De skillnader jag märkt såhär långt är hyn och konditionen. Jag ser liksom piggare ut. Ansiktet har fått mer färg på något sätt och jag tycker påsarna under ögonen syns mindre. Konditionen har jag främst märkt av i en ganska lång trappa jag går i dagligen. Innan rökstoppet så var jag helt flåsig när jag kommit upp, men för ett par dagar sedan la jag märke till att det gick mycket lättare och jag kunde andas relativt normalt när jag var uppe.

För att motivera mig ytterligare har jag köpt ett kort på Friskis och svettis. Jag har varit på ett par olika jympapass. Skitkul, men herregud så jobbigt. Min kondition är verkligen inget vidare. De flesta arbetsgivare har friskvårdsbidrag till sina anställda, och med detta så blev träningskortet inte alls speciellt dyrt.

Nu var inte tanken att det här första inlägget skulle bli så långt. Lycka till allihop!

Kommentarer

Grattis till stoppet! 8 dagar

Grattis till stoppet! 8 dagar är väldigt bra, och då det var någon dag sedan du skrev hoppas jag att det är 11 dagar nu? :)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se