Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Dag 5

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska dåligt.

Dag fem nu. Slutat med hjälp av champix och har faktiskt inte kännt av några jätte jobbiga abstinensproblem. Men jag har redan gått upp i vikt, jag har inte skött magen på över en vecka. Att gå upp i vikt har jag riktiga problem med. Gav mig utrymme att gå upp två kilo, men tänker redan nu börja hårdbanta.
Är ensamstående med mitt småbarn. Och det är vanligtvis underbart, men till middagen blev det en prövning. När en bantande röksugen mamma äntligen ska få sätta sig ner och äta och barnet hellre ville bygga lego, med mamma såklart. Drar i mamma och kastar sig på golvet. Nu efter är jag både mätt och fortfarande arg, två perfekta tillfällen för en cigg. Och den här ilskan känner jag igen. Jag börjar få oresonliga tankar. Vill ringa och bråka med min pojkvän för nu är jag sur på han även fast vi inte ens har bråkat eller ens snackat i eftermiddag. Har satt mig i soffan och försöker varva ner, men det är så svårt. Känner mig bara så dålig. Arg, misslyckad, ledsen och ensam. Hoppades få slippa detta. Känner mig tjock också även fast jag bara väger 48 kg. Så trött på mig själv, vet ju att det inte är något på mina 167 cm.

Kommentarer

Men herre jösses, 48 kg är ju

Men herre jösses, 48 kg är ju ingenting. Du borde väga mera och det vet du.

Du behöver inte alls vara trött på dig själv, du har fixat 5 dagar och det är en ordentlig början. Du är i en extrem situation just nu. Det är OK om ni inte äter precis när du vill. Lugna ner dig, det blir bättre

Lycka till med rökstoppet!

Lycka till med rökstoppet! Vad bra att du kan analysera din situation och känna in vilka lägen röksugen dyker upp och längtan efter cigaretter blir stark. Hur gör du för att lyckas att stå emot? En sak som många som blir oroliga för viktökning i samband med rökstopp kanske inte tänker på eller vet om är att kroppen den första tiden samlar på sig mycket vätska och som du skrev så funkar inte magen riktigt som vanligt ännu. Det tar tid för kroppen att ställa om sig och anpassa sig till livet utan tobak. Den första månaden kan man lägga på sig flera kilo, som sedan försvinner när vätskenivån och magen är i vanligt skick igen. Det kan vara skönt att släppa på viktfokuset när man redan har mycket annat att kämpa med och viktökningen ändå inte ska tas på allvar som något bestående den första 1-2 månaders perioden efter ett rökstopp. För att undvika risk att gå upp mkt i vikt när man slutat röka rekommenderas man att den första tiden äta lite oftare än vanligt, så att man håller blodsockret stabilt och så att ämnesomsättningen inte "stannar av" utan har något att jobba med hela tiden. Tidigare höjde cigaretterna blodsockret, nu är det bara det du äter som höjer blodsockret.
Stort lycka till! Hälsningar Sluta-Röka-Linjen

Kände också av

Kände också av humörsvängningarna första tiden. Det är OK, det vänder snart. Håll ut.

Kände också av

Kände också av humörsvängningarna första tiden. Det är OK, det vänder snart. Håll ut.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se