Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Femte dagen - så lätt

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

I min vaporvagn i sluta rökatåget luktar det idag röd vindruvsjuice, fick hem en ny smak igår! Kom ihåg, vapor är inte rök, det har ingenting med rökning att göra, ingen tobak bränns, det innehåller vg, pg, arom och nikotin om man så önskar. Dessutom är det 97% mer hälsosamt än cigaretter.

Det är intressant hur lurad man har blivit av nikotinpropagandan. Vi vapear 3mg nikotinjuice, en vanlig cigarett snittar på 12mg nikotin. Ändå har jag haft 0 abstinens dessa 5 dagar, aldrig har sluta röka varit så lätt som med vaping. Det visar att det inte är nikotinet som är boven för att inte kunna sluta röka, att vilja röka, och att återfalla i rökning. Den stora anledningen är vanan, att föra något till munnen och mest att dra ned något i lungorna. Annars hade det inte varit så lätt att sluta som det varit nu. Och annars hade man lätt kunnat sluta med nikotintuggummi, plåster, nicorett sugpinnar med nikotin men väldigt få lyckas sluta med dessa preparat. Jag är så glad att jag provade vaping, man förstår att så många lyckats sluta med det när man märker själv hur lätt det går. Kanske för att just vaping och e-cigaretter tagits fram av en som själv storrökte? Han hade lite bättre inblick i vad som gör det svårt att sluta?

Kommentarer

Om det nu är så enkelt så

Om det nu är så enkelt så tycker jag att du skall avstå ifrån nikotinet helt.

@PEB Jo, man borde väl sluta

@PEB Jo, man borde väl sluta med kaffe också? Både nikotin och kaffe kan ha positiva effekter på en som gör att man gillar det, och har ungefär samma effekt på hjärtat farlighetsmässigt osv. För jag tror inte det finns en rökare som dött av rökning pga nikotinet? Det är tjäran och de andra 4000 gifterna. Jag tror inte vi har något registrerat dödsfall av snusning? Trots nikotinet i snus.
Men när det gäller vaping finns det flera anledningar till att minska nikotinet. Anledningen till att ha det i början är att få "throat hit" när man vapear som gör att det liknar mer cigaretter som kan underlätta i att konvertera från rökning till vaping (eller att man gillar effekterna av nikotin, likt varför människor gillar kaffe).
Fördelarna är dock flera. Det första är att ju mer nikotin man har i e-juicen desto mindre smakar den. Och smakerna är trevliga i vaping därför ligger vapare generellt på låg nikotinnivå och många även på 0mg nikotin.
Dessutom har Sverige infört en otroligt dum skatt som nu gör det dyrare att vapea med nikotin än att röka vanliga cigaretter. Det är för att det ligger 0 vetenskap bakom lagen. Man byggde det på ett antagande om att 10ml juice motsvarar 100 cigaretter. Jag vapear kring 8ml juice om dagen, vilket är en rätt låg mängd bland vapeare, vilket enligt den teorin skulle motsvara 80 cigaretter, fast när jag rökte låg jag på 12cigg om dagen ungefär, Så det är bara ett ologiskt argument för lagen för att kunna ta våra pengar när vi inte lägger dem på cigaretter. Man blir ledsen när man förstår att de inte bryr sig något om ens hälsa utan bara om ens pengar.

Hej. Så länge du matar

Hej.
Så länge du matar kroppen med Nikotinet så blir du aldrig fri.
Kör Nolltolerans istället.Annars ljuger du bara för dig själv och förlänger lidandet i onödan.
Och du bryter ju inte vanan heller eftersom du ersätter pinnen.
Nikotin är ett bekämpningsmedel.
Livsfarligt!
Lycka till på din resa!
//Fanny

@Fanny70: Men jag har inget

@Fanny70: Men jag har inget lidande? Att nikotin är livsfarligt är propaganda (om man talar om de doser som finns tillgängliga i cigg, snus, nikotinpreparat, e-juicer). Ingen rökare dör av rökning pga nikotinet, det finns inget registrerat dödsfall pga snus. Nikotin är ungefär lika farligt som kaffe när det gäller påverkan på hjärtat. Dessutom är det inte så beroendeframkallande som man propagerar för heller. Varför ser du inte var och varannan tugga nikotintuggummi även fast de inte rökt eller snusat innan, trots att de går att köpa överallt och finns i olika fruktsmaker? Varför är det lättare för snusare att sluta snusa om de tar nikotinfritt snus än om de tar nikotinplåster, tuggummi? Vi har blivit hjärntvättade med propaganda, och om man läser på och tänker till förstår man detta, och det är tragiskt.
Och det gör väl ingenting om man inte bryter vanan om man slutar röka och det är 97% mer hälsosamt ? Det viktigaste är att man slutar röka och ser till att inte dö i förtid? Att man blir av med alla gifter och cancerämnen, att man får tillbaka kondition och får minskad hjärtsjukdomsrisk?

Känns lite som ett hån ...

Känns lite som ett hån ... "välkommen in i min vagn där jag vapear friskt och hjärntvättar mig till att tro att jag inte längre röker och dessutom med lite olika smaker så där". Här finns de som hänger med i tåget, en del nya som kämpar mot suget och andra som har bouncat mellan att röka/inte röka, dvs. gjort val som lett tillbaka till beroendet. Att sluta med hjälp av nikotinplåster/nikotintuggummi och gradvis minska är en sak, där bryts beteendet först och sedan minskar man ämnet nikotin, men att fortsätta med samma beteende och med innehållet nikotin och sedan informera om hur bra det går att "sluta röka" och hur "lätt det är" ... känns lite som ett hån helt ärligt. Förlåt ... ovanligt tuff i orden ... men ...

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se