Juli, 13 grader och regn

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Tydligen har jag reducerat mina inlägg till ett per år. Pressen att skriva någonting relevant och insiktsfullt känns plötsligt ganska stor.

Förra gången hade jag varit orökt 3,5 år. Nu måste det ju rimligtvis vara 4,5 år.

Jag slutade den 12.11.2013.

Egentligen har jag inget att säga angående rökning, bara att det råkade bli starskotten för en hel rad med förändringar. Nu, två förhållanden, en flytt, två arbetsplatser och tre års terapi senare känns det...okej.
Tillräckligt bra.

Jag övar på det här: Tillräckligt.

Jag är tillräcklig i mitt föräldraskap, jag är tillräckligt duktig dotter, tillräckligt flitig anställd, tillräckligt hälsosam, tillräckligt sparsam och tillrcäckligt lycklig.

Just efter att jag slutade röka drabbades jag av någonslags utmattningsdepression eller slutbrändhet (på grund av helt andra saker än rökning). Det har satt sina spår, jag kommer aldrig att vara lika stresstålig som innan, jag kommer aldrig att vara lika effektiv och vara lika bra på multi-tasking. Det är okej, jag har år att vänja mig och lära mig leva som den människa jag är nu. Jag ska inte jämföra mig med dem som ännu klarar av att leva så, jag har antagligen lärt mig något annat nyttigt som är lika värdefullt, jag har bara inte lärt mig uppskatta det än.

Ibland funderar jag om den här oförmågan att hantera stress och jäkt har med ickerökande att göra, det låter sjukt, men jag har tänkt, flera gånger "kanske det är nyckeln, kasnke jag bara måste röka för att vara lugn"
Men jag inser att allt bara är slump, en tidtabell-slump. Jag slutade röka och fick burn-out, som om de var en orsak och verkan. Det var det inte. Jag skulle ha gått in i väggen lika fullt, hur mycket jag än hade rökt.

Jag hoppas att jag kommer ihåg att fira min 5-årsdag. 12.11.2018, 5 år orökt. 91.000 minuter som jag har vald att göra något annat än röka. 1516 timmar, på ett ungefär.
Över två månader av mitt liv har jag sparat in, bara i tid, den tiden har jag ibland satt på onödiga saker, men förhoppningsvis oftast på min lilla lilla 8-åring, som aldrig behövt se mig röka.

Kommentarer

Hej du, det var i varje fall

Hej du,
det var i varje fall ett relevant och insiktsfullt inlägg :-)

Gratis, till 4,5 år

Tack, det är underligt, hur

Tack, det är underligt, hur man allt som oftast kommer fram till något då man bara bestämmer sig för att börja skriva...fast det just innan känns som att allt redan är sagt. Ha en skön sommar!

Då kommer jag med en tidig 5

Då kommer jag med en tidig 5 års gratulation, och önskar dig en fin sommar.

Detsamma till dig=) Det är SÅ

Detsamma till dig=) Det är SÅ roligt att se alla bekanta signaturer, jag förstår nog först nu hur mycket den här loggen har hjälpt mig, en egen liten trygg oas mitt i den enorma inter-nätet ;)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se