1 vecka är en vinst

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Igår var jag ute och cyklade och tog mig till aktiviteter i gott sällskap på em. På dagen en del städning. Det går bra att vara rökfri just nu. Jag har varit på det här rökfria tåget så många gånger så jag vet vad som kommer och vet hur starkt beroendet kan göra sig påmint.

Jag har all kunskap jag behöver, och fyller på med mer vid behov. Men hur mycket kunskap jag än har, kan den kunskapen ibland ställa sig i vägen och trigga mig åt andra hållet - ex. det som för en del motiverar till att inte ta den där cigaretten (ex info om hur farlig rökning är) kan leda till tankar om att jag ju redan har rökt så risken är redan där och då finns ingen poäng (inte så hälsosam tankebana). Känslomässigt väcker det rädsla och uppgivenhet och triggar spänningen i kroppen, ytandningen, kramp i magen av spänning, mm (fysiska symptom). Nu har jag ju även den där kunskapen om hur jag kan förhålla mig till allt det, vilket borde göra det "enkelt" att använda den. Ja det är enklare på ett sätt men med tankar om att det borde vara enkelt för mig som har kunskap om hur hantera olika saker, vilket snarare höjer kraven på mig själv och negativa tankar om mig själv.
O B S E R V E R A - fysiska symptom, tankar och känslor som dyker upp (jag har en tanke som säger att jag är dålig, jag har en tanke som säger att jag måste ha en cig). Det är en tanke, vilket är en fantasi, inte nödvändigtvis ett fakta eller en sanning.
A C C E P T E R A - suget, abstinenssymtom, att tankar och känslor kommer och går.
S L Ä P P T A G E T - om sug, abstinens, tankar och känslor och för uppmärksamheten till nuet - gör övningar på fokusskifte. Lyssna på fåglar, beskriv en tavla.

OAS

Kommentarer

Hej du, den sista punkten

Hej du,
den sista punkten känns inte helt rätt för mig. Det gäller att distrahera eller avleda hjärnan från ett visst tankesätt. Få dig själv att fokusera på något annat ett tag.

PEB - vad i den sista punkten

PEB - vad i den sista punkten kändes inte helt rätt för dig? Hängde inte med där eftersom du samtidigt nämner att distrahera tankar o få dig själv att fokusera på annat ett tag vilket jag tror jag fick in lite grann i punkten om att släppa taget.

Inte så viktigt kanske, men

Inte så viktigt kanske, men för mig handlade det inte om att släppa taget. För mig var det viktigt distrahera mig själv från de malande röktankarna. Och det var just där akupunktur hjälpte.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se