Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Hur klarar man detta?

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Jag har det så kämpigt! Är röksugen och tror att om jag röker så kommer min depression att försvinna!!!? Jag hra mått dåligt innan rökstoppet men tror att det har blivit värre pga det. Jag kör allt självhjälp man tänker sig både mot depressionen och mot röksuget men jag har det kämpigt ( tur att det finns korta stunder under dagen som ger hopp). Jag vill ha tips om hur man vänder på tankarna när röksuget eller snarare längtan till falska lyckan slår till?

Kommentarer

Hej,du är så kämpigt,det

Hej,du är så kämpigt,det stämmer *Hiba*.klart du fortsätter med att kämpa.
Det underlättar om vi förstår det att vi har varit långvariga nikotinberoende,att röksuget kommer aldrig att lämna oss i fred efter rökstoppet ,det är därför måste man vara liksom uppfinnare,hittar på nya saker/metoder hela tid för att hantera suget,GLÖM INTE att röksuget ändrar sin profil hela tiden,det beror på var man är,hur man mår,ensam,har dåligt humör,stressad eller tröttnat på allt utanför,ledsen,glad,etc..så är det,för varje läget har röksuget en profil,klart,det är bara falska tröstande profiler.
Försök med att ta fram positiva effekter som du börjat känna efter rökstoppet.
Få stöd från din motivation med att påminna dig själv om varför du sluta röka,det stärks dig och motivationen till nästa suget.
Tänk på hur stolt du är över dig själv..Du är röksugen men stolt rökfri ändå..
Starta en dialog med dig själv,det hjälper när man redovisar,positiva effekter efter rökstoppet och negativa konsekvenser om man fortsatt en rökare..
Kämpa på,allting blir lättare med tiden.
Lycka till.

Det är precis som du skriver,

Det är precis som du skriver, depression kan inte botas med cigaretter. Däremot förstår jag hur du tänker, att det blir värre utan. Och jag tror att för en tid så blir det så, åtminstone vad ens hjärnspöken och ens nikotinmonster vill få en att tro. För när man haft ångest, haft en dålig dag, mått riktigt dåligt, känt sig stressad, hur har man löst det då? Jo! Man tog en cigarett. Även glädje kan totalförstöras just nu för att man inte kan fira det med en cigarett. Men rent krasst finns det inget samband. Rökning kan varken orsaka eller bota depression. Försök hitta annat att lägga din fokus på. För mig hjälper det att ha börjat träna och fokusera på de mål jag sätter upp där. Så nu handlar livet inte bara om att räkna dagar utan cigaretter. Det kan vara vad som helst! Måla en tavla, sticka en tröja, renovera hemma, organisera om i garderoben, fixa i trädgården, lösa korsord etc etc etc. Ljudböcker och vanliga böcker hjälper mig otroligt mycket. Bland annat bara en tanke - dennis Vesterberg och äntligen icke rökare - allen carr (förlåt om jag tidigare tipsat om dessa, minns inte riktigt. Men iaf, att traggla om och om igen, läsa och lyssna, att man kan må bra utan cigaretter, att man kan bli frisk från depression osv hjälper! MASSOR styrkekramar till dig, jag är så imponerad att du klarar trots hur du mår. Helt otroligt!

Du är grym som kämpar. Och

Du är grym som kämpar. Och nedstämdheten kommer lätta, de negativa tankarna likaså, en god övning jag fick lära mig är att för varje negativ tanke som dyker upp skriv ner den, men skriv även ner en positiv tanke kring samma ämne. Ex tanke1 jag vill röka. Tanke2 vad duktig jag är som inte röker. Påsåvis kan du gå tillbaka och se om du har samma tanke som cirkulerar och du ser även till att du få in lite positiva tankar som underlättar. För mig tog det över 45 nikotinfria dagar innan det började släppa. Klart man kan få infall som säger att man borde röka men det behöver man inte lyssna på. Du kommer klara det och när du är förbi det kommer du att känna dig så stolt över att du kämpat dig igenom det. Kämpa på! Du är inte ensam!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se