15 dagar rökfri & 12 dagar nikotinfri

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Enligt rökfriappen så har jag INTE rökt 231 cigaretter och sparat 656 kronor på 15 dagar bara. Jippi!!
Länge sedan jag gjorde en positiv/negativ lista, mycket har ju faktiskt förändrats. Jag tycker att det är roligt med såna här listor, det blir lätt att följa vad som blivit bättre, hoppas ni tycker det med!. Det är svårt att ta in att jag rökt 14 av mina 28 år. H a l v a mitt liv. Det är klart att kroppen har påverkats och påverkas av att sluta.

Abstinensbesvär som försvunnit/minskat:
- Ingen huvudvärk mer.
- Rastlösheten är borta!
- Tomhetskänslan minskar för varje dag, nedstämdheten är borta.
- Stickningarna i kroppen har minskat drastiskt.
- darrningarna är borta.
- Svettningarna är borta.
- Svårigheter att somna är borta.

Negativt:
- Vredesutbrotten, de kommer dock alltmer sällan. Max 1-2 gånger om dagen. De första dagarna utan nikotin så var ilskan konstant.
- Suget, jag är sugen på någonting hela tiden, vilket resulterar i att jag äter mer och blir typ aldrig mätt. Jag är redan lätt överviktig så har inte riktigt råd med dessa extrakilon, här måste jag vara extra vaksam! Jag brukar ha ett tuggummi i munnen och det hjälper. Körde senast med läkerol men det var inte så smart och är inte att rekommendera (innehåller lätt laxerande ämnen, höhö...)

POSITIVT!!
- Andningen blir bättre och bättre, det är inte längre något som tar emot eller lika tjockt i halsen vid djupandning.
- Sömnen!! Sover extremt mycket bättre nu och somnar mycket lättare!
- Magen och tarmarna har stabiliserats, här tänker jag inte gå in på detaljer, men det har helt klart förbättrats markant!!
- Lukt & smaksinnet, alltså WOW, maten är så mycket godare nu! Det är som att smaka all mat på nytt.
- Konditionen är mycket bättre, vilket leder till att jag känner mig starkare. Jag började med gruppträning samma dag som jag slutade röka, och där känner jag stor skillnad.
- Hjärnan känns lättare. Jag har inte tidigare berättat här att jag är heltidssjukskriven för utmattning, jag har under en lång tid känt ett stort tryck inuti hjärnan. Den har jag inte känt av på en vecka nu.
- Ekonomin, man märker ju direkt att den är MYCKET bättre. Cirka 2 500 kronor i månaden sparar vi in jag och min sambo. Det är extremt mycket pengar. Det är en weekend med SPA i månaden, 5 restaurangbesök, efter 2-3 månader rökfria har vi sparat in till en utomlandsresa, eller några dagar på Astrid Lindgrens värld med dottern. Det är nästan så man skäms att man tidigare känt att man inte haft råd med vissa saker.
- Mer närvarande, jag är liksom mer här i nuet. Jag behöver inte tänka på att planera in mina cigaretter när jag umgås med någon, leker med mitt bonusbarn, kollar på en film, läser en bok osv.

Allt ovan har resulterat i att jag känner mig mycket piggare idag. Till och med så att jag ska börja arbeta nästa vecka efter att ha varit sjukskriven i 3 månader. Jag mår bättre, känner mig friskare, är mycket piggare och det här är bara början. Nu ska jag ta tag i att också äta mer hälsosamt, vikten kommer att komma automatiskt därefter så den orkar jag inte tänka så mycket på. Att må bra och vara hälsosam är mina prioriteringar, allt annat kommer på köpet!

KÄMPA PÅ alla mina fina ickerökarvänner. NI ÄR GRYMMAST!

Kommentarer

Grattis till dig..Bra

Grattis till dig..Bra kämpat
Har du märkt hur stolt man är över dig själv när rökfria dagar växer upp!!??..
Allting smakar bättre.Allting känns bättre,fräschare.Det är bra oxo att man tar fram positiva reslutatet,sånt du gör.
Jag uppskattar dig hur du är förståndig,kunnig om rökstoppet processen..Sådana meriter man behöver för att kunna hantera suget samt skapa ny karaktär anpassande till rökfri läget..Sånt du gör..
Kämpa vidare.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se