9 dagar rökfri och 6 dagar nikotinfri. Sammanfattning och tips :)

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Äntligen känns det som att tiden börjar gå lite fortare, varenda timma har känts som en evighet.
Den fysiska abstinensen påverkar mig inte lika mycket längre, det blir alltså inte värre än så här? "Värre än så här" innebär dock vredesutbrott, gråtattacker, skrattattacker, stickningar, sömnlöshet, huvudvärk, nedstämdhet och säkert flera symptom jag förträngt. De fysiska och psykiska besvären började på riktigt för mig när jag slutade med nikotinhjälpmedel. Att bara sluta röka är tufft i sig, men att sluta med nikotinet var fasen värst. Så för att sammanfatta dagarna utan nikotin: Dag 1 gick oväntat bra, dag 2-3 var ett rent helvete, dag 4 fram till idag har varit konstant bra. Den här gyllene 3 dagars regeln kanske stämmer trots allt? Att lida i 9 dagar av mitt liv är ett billigt pris för att vinna tillbaka min hälsa, välmående, min tid och bättre ekonomi.

Min resa till ett rökfritt liv är i högsta grad en psykologisk resa. Jag har kvar viss fysiska besvär, såsom stickningarna i kroppen, men fysisk smärta är lättare att hantera. Tankar och känslor är svårare att styra bort. Jag har dock märkt att det blir lite vad jag gör det till. Fastnar jag i mina negativa tankar och längtan efter något jag aldrig kan få, så mår jag mycket sämre. Då ökar till och med de fysiska besvären. Bryter jag dom tankarna, aktiverar mig, peppar mig själv, tar djupa andetag och tänker positivt så lättar det. Så mental styrka är något jag övar på varje dag, varje timma just nu. Dock lättare sagt än gjort, men jag kommer dit. Sakta men säkert.

- Några tps!! Bara stå ut, det blir bättre, även om det i stunden inte känns så. Att tugga tuggummi hjälper också, ;) Jag har också öppnat ett sparkonto dit det dras så mycket pengar jag tidigare lagt på cigaretter varje månad. Det är numera min "lyxbank". Det blir konkret och jag kan belöna mig med de pengar jag egentligen inte skulle haft!

Kommentarer

Bästa Jezzz. Du är

Bästa Jezzz.
Du är kunnig,dina resurser och vetenskap är ideella.
Du är proffs.Det stämmer ,att stå emot suget 10 dagar/två veckor efter rökstoppet..Vidare hantering av resan är psykiskt..
Jag kan lägga till bara lite mer tips om hur röksuget ska hanteras..
Att man få bättre effekt när man bestrider genom sig,pga att röksuget gästar sig ,allting beror på var man befinner sig,hemma,ute,på bussen,tåget,skogen,???
För varje plats varierar än den andra,hitta not effektiv som passa oavsett var man befinner sig,gör not åt saker för att bekämpar suget,3-4 minuter..bryt ner all vanor som förknippas till cigg,hur mycket är möjligt
jag var sugen non gång samtidigt när jag var på kvantum..jag tänkte aldrig på att köpa cigg-men köpte morot istället,filmjölk med favorit smak.
Tugummi passar överallt.
Sugen när man är hemma,Ta en dusch/bad,jobbar lite med datorn,lysnar på relax musik.etc.
Ett djupt Andetag passar överallt..osv med massor av åtgerder för att hantera suget..
Viktigast är hur man själv uppdateras för information och resurser för att kunna hantera suget och respektive besvären..Du kan det,BRAVO

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se