Abstinensbesvär

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag vill gärna ha lite tips och råd om hur man hanterar abstinensbesvär som nedtämhet och känslan av tomhet? När försvinner det?jag har inte velat röka för att till skillnad från tidigare försök har jag bestämt denna gång att jag vill vara icke-rökare! Tacksam för svar

Kommentarer

Hej Hiba!! Jag kopierat här

Hej Hiba!!
Jag kopierat här lite fakta om tobak och vad som händer i kroppen när man fimpa..Sidan heter (tobaksfakta.se)..du kan läsa det,men tänk på att abstinensbesvär är vanligt symtom när man fimpar..för mig själv är fotfarande upplever kanske symtomen som du talat om..tålamod hiba,allting blir lättare sen med tiden..Kämpa på..du kommer att klara det..

((Vad händer i kroppen när man slutar?
När man slutar röka ska kroppen ställa om sig från att ha behövt ta hand om cirka 4 000 gifter 15-20 gånger om dagen till ett liv utan dessa. Rökaren har högre ämnesomsättning, högre blodsocker och mer stresshormon i kroppen än icke-rökare. När man slutar sjunker blodsockret, blodtrycket och hjärnans belöningssystem kommer in i en tillfällig svacka. Nivåerna av bland annat dopamin sjunker.

Det fantastiska är att kroppen brukar klara av denna omställning på ganska kort tid! De första positiva signalerna på tillfrisknande är att klienten blir piggare på morgnarna, hungrigare, känner lukt och smak bättre, får en friskare färg i ansiktet, varmare händer och fötter, orkar gå i trappor och andas lättare.
Fyra av fem som slutar har abstinensbesvär under omställningstiden efter rökstoppet. Hur lång tid olika abstinensbesvär kvarstår är individuellt, liksom vilka besvär som blir mest framträdande. Det är i regel värst de första tre dagarna. Därefter brukar det bli bättre för varje dag och efter en månad har de flesta besvär klingat ut.))

För mig är de två sakerna

För mig är de två sakerna något jag inte riktigt hittat nåt svar på. Jag märker dock att det blir bättre ju fler andra saker jag har att fokusera på. Det kan vara måla naglarna, spela spel på mobilen som kräver ens tankar, pussla, lösa korsord eller sudouko, lyssna på en dokumentär, kolla serie, köra ett intensivt träningspass från youtube på 15 min osv osv. Alltså saker som får din hjärna att tänka på annat och glömma för en stund att du tänker på tomheten och cigaretterna. För mig funkar även djupandning och samtidigt BARA tänka positiva tankar om sig själv och vad man åstadkommit.

När du låtit din hjärna glömma kan det kännas ännu värre när du kommer på tanken om tomheten igen. Det gjorde det för mig. Försök att vända de tankarna istället. Tänk att vad skönt att du under 5 minuter tänkte på nåt helt annat, det kommer fler och fler såna stunder, längre och längre. Och tillslut kommer känslan av tomhet och nedstämdhet successivt försvinna, men enbart om du fortsätter vara envis och inte röka. Det är inte värt att ge efter och förlänga lidandet brukar jag tänka.
Sträck på dig, du är grym!! Det krävs enorm styrka att komma så långt som du gjort!!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se