Dag 3-4, du kommer att betala 1,1 miljoner för psykisk och fysisk ohälsa och tidig död.

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket dåligt . Nikotinsug nu: Ganska stort .

"Som rökande kvinna kan du statistiskt förvänta dig en livslängd på ca 74 år varav 20 år med självupplevd ohälsa. Motsvarande för en icke rökande kvinna är förväntad livslängd ca 83 år varav 13 år med självupplevd ohälsa. Om du röker ett paket cigaretter/dag från 16 års ålder får du betala ca 1,1 miljoner kronor för att åstadkomma denna ohälsa och tidiga död. Jag kan inte se några bieffekter förknippade med ett rökstopp. Däremot kan du uppleva abstinensbesvär..."
Hittat på doktorn.com skrivet av Per-Åke Lagerbäck som svar på en fråga om biverkningar att sluta röka.

Igår gick det super bra, jag tog endast ett nikotintuggummi då jag vill arbeta på att få bort nikotinberoendet och lämna livet som rökare så fort som möjligt, detta efter svar från er underbara människor på mitt förra inlägg. Idag mår jag riktigt dåligt och sitter redan med två tuggummin i munnen samtidigt i skrivandets stund. Jag sov dåligt, har svettningar och domningar, humörssvängningar, nedstämdhet och rastlöshet.
Men ovan citat motiverar. Vill jag lägga 1,1 miljoner för psykisk och fysisk ohälsa och en för tidig död? 1,1 miljoner för att vara slav för cigaretter och ha dålig kondition? Jag har räknat ut (viss räknefel kan uppstå, ha överseende ;) ) att jag lägger cirka 1 timma om dagen bara på att röka, det är 7 timmar på en vecka, nästan en hel arbetsdag! 28 timmar på en månad, 336 timmar på ett år. Totalt under de 14 åren jag har rökt har jag spenderat 4 704 timmar på att röka. 196 dagar, ett helt halvår, nonstop rökning. Och jag har redan spenderat 180 000 kronor, alltså arbetat gratis större delen av ett år bara för att finansiera mina cigaretter

Att han skriver att det inte finns några bieffekter med ett rökstopp motiverar också, för visst är det sant! Det finns inga nackdelar med att sluta. En kort stund av mitt liv får jag däremot genomlida abstinensbesvären. I måndags pratade jag med en på sluta röka linjen; Hon sa att man ska se abstinensbesvären positivt, att sluta röka börjar ge effekt och kroppen börjar läkas och återhämta sig från alla gifter. Hon sa också en sak som jag tänker på hela tiden då jag hade det svårt att se mig själv som rökfri, det är att även tankarna kommer att utvecklas, jag kommer inte sakna rökningen för alltid, successivt försvinner detta fokus på cigaretter. Det gäller bara att stå ut, och hålla ut.
Jag kommer att må bättre, abstinensbesvären kommer att försvinna, jag kommer att sluta tänka på att röka, jag kommer att bli rökfri.

Jag ska ALDRIG mer röka! Positivt dock, efter att ha skrivit av mig här och motiverat mig med egna ord mår jag mycket bättre och känner mig ännu m er motiverad!

Kommentarer

Hej!! klokt skrivet.Det är

Hej!!
klokt skrivet.Det är sant att man betalar/bekostar själv sin tidig död..Det är viktig skäl att man fimpar..Håller med dig.
När det gäller röksuget..Ta ett sug i taget,ta en dag i taget..Är lättare , slipper man starka abstinensbesvär, panik och ångest..bemöta röksuget lugnt..du kommer att klara det.
För mig har gått mer än tre rökfria månader..om jag förklarar mig,inte riktig röksugen,men bara känns liksom man sakna till not..men det är bara falska signaler hjärnan kan få,/psykisk beroendet.
Kämpa på.

Tack så mycket för ditt stöd,

Tack så mycket för ditt stöd, det hjälper!!
Har köpt hem boken äntligen icke rökare nu av Allen Carr, kanske kan hjälpa :)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se