Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Förskjuter man enbart problemet med nikotinersättning?

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Som rubriken lyder försöker jag hitta svar på frågan.
Att vara helt utan nikotin är extremt jobbigt, tufft och utmanande, när jag tror och det känns som att man inte kan stå ut mer tar jag snabbt in ett tuggummi i munnen och upprätthåller mitt nikotinberoende.

Blir det någonsin Enklare att sluta helt med nikotin? Blir man mindre nikotinberoende när man slutar röka, men tar nikotinersättning? Nu har jag varit utan cigaretter i 2 dagar, men inte utan nikotin. Minskar mitt beroende av nikotin enbart av att jag slutat röka, dock ej slutat med nikotinersättning?

Anledningen till att jag frågar är att om det inte kommer att bli enklare att sluta med nikotinet ju fler dagar man varit rökfri, så förstår jag inte riktigt syftet att dra ut på lidandet. Då vill man ju hellre bara ”dra av plåstret” direkt och gå igenom lidelsen så man blir fri från beroendet.

Däremot, om det blir enklare att sluta med nikotinet ju fler dagar man varit rökfri, då ser jag inga problem med att fortsätta för det lindrar ju helt klart besvären rejält!

Tankar på detta? Hur har ni andra gjort? Har ni istället blivit beroende av nikotinersättning? När ska man sluta med det?

Kommentarer

Hej! Klokt beslut att sluta

Hej!
Klokt beslut att sluta röka..
Jag har en tips till dig.Det är upp till dig om du går med på det.Har du redan starkt motiverat o bestämt dig med att sluta röka??..
Testa med att köra utan hjälpmedel alls..(Cold turkey) sluta helt utan att trappa ner eller ersätta men något annat,kolla om det funka för dig.ansträng din vilja lite grann..lura röksuget med en morot.lakrits halstab-,glas vatten,en frukt som du tycker om,en vanlig sockerfri tuggummi,en kort promenad,sysselsätta dig med not rolig...röksuget kan inte finnas mera än fem minuter..tänk på att suget kan hälsa jämt på de som fimpat ,den bli aldrig trött,den försöker hela tiden att få dig tillbaka..Svara röksuget med lugnt tempo..skapa en ny karaktär..
Eller ta kontakt med rökavvänjning,de hjälper.

Lycka till..kämpa på,du kan det

Hej! För att svara på din

Hej!

För att svara på din fråga ang. om nikotinläkemedel gör dej mindre nikotinberoende.

Att sluta röka helt utan något nikotinläkemedel innebär att man behöver ta itu med beroendets tre delar på en gång. Man brukar säga att beroendet är komplext och sammansatt av dels det fysiska beroendet av nikotin, dels ett känslomässigt/psykologiskt beroende och dels ett vanemässigt/beteendemässigt beroende. Genom att använda nikotinläkemedel planas det fysiska beroendet ut i en lugnare takt, man får inte samma nikotinpåslag av läkemedel som av att röka eftersom nikotinets effekt i kroppen styrs av hur snabbt man fått i sig nikotin mer än hur mkt nikotin man fått i sig. Om man röker tar det ca 7 sek innan hjärnan får effekt av nikotin, meden ett nikotintuggummi tar ca 15 min innan det alls märks i kroppen. En liknelse kan vara att säga att rökning är som att åka flygplan medan att tugga nikotintuggummi är som att åka moped. Det ger en lindring för många, men det är inte samma sak som att röka. Det kan vara skönt att få en slags "avlastning" i abstinensfasen och inte behöva ta itu med allt på en gång, för det är mycket redan som det är med alla nya vanor och de olika känslor som rökstoppet ger upphov till. Att då varsamt plana ut just det fysiska beroendet medan man försöker hitta nya sätt att klara av sin vardag och andra sätt att få belöning, avkoppling eller vad det kan vara man är ute efter är vad många mår bra av. Därmed inte sagt att det inte går eller är för svårt att sluta röka utan nikotinläkemedel. Olika vägar att gå passar olika personer, för dej gäller det att hitta ditt sätt. Om du använder nikotinläkemedel så avtar nikotinberoendet och förhoppningen är att när du sedan trappar ner och så småningom slutar med läkemedel är processen klar, det kommer inte en stark abstinens då utan den har du "smugit" bort under perioden du använt nikotinet. Läs bipacksedeln till nikotinläkemedlet för att se vilken tidsperiod som rekommenderas. Vanligen brukar man säga 3 månaders behandlingstid.
Ring gärna Sluta-Röka-Linjen 020-84 00 00 för individuellt stöd. Lycka till med rökstoppet!

Hälsningar Sluta-Röka-Linjen

Sorry superadmin men jag

Sorry superadmin men jag håller inte med.

För många som använder nikotinmedel ökar risken för återfall rejält. Motivationen och jävlar anamma inställningen är för många som störst i början och det behövs när man skall bli av med nikotinet.

Det finns många alternativa hjälpmedel för att få avlastning. Många, nästan alla, försöker med motion eftersom det inte är förknippat med rökning. Förutom det så tog jag själv hjälp av akupunktur de 3-4 första veckorna och dessutom läste jag boken av Allen Carr två gånger.

Hej PEB!, Jag håller med dig

Hej PEB!,
Jag håller med dig helt..
Önskar er,alla som fimpat all lycka..

Jag använde Champix och det

Jag använde Champix och det fungerade bra. Inget nikotin och effektiv lindring i abstinensen. Kan rekommenderas :)

Hej Jezzz, kul att du är

Hej Jezzz, kul att du är tillbaka!
Jag har försökt både med och utan läkemedel (zonnic främst) och jag vet ärligt talat inte. De två ggr jag använt zonnic så har jag lyckats längre. Första gången var jag 9 mån rökfri, varav jag använde zonnic hela första halvåret och trappade ner successivt mot slutet. Sen var jag 3 månader helt nikotinfri, innan jag föll dit igen.
Andra gången var jag 6 månader rökfri och använde zonnic hela tiden.
Sen har jag även försökt cold turkey, men klarat mig max tre veckor då.
Det jag tycker varit bäst med zonnic i mitt fall är att jag sluppit den där värsta totala ångesten och känslosvängarna. Mitt sug har som bara planat ut. När jag slutade utan ngt så var jag däremot ett känslovrak i tre veckor, tills jag började om igen.
Dock vet jag inte om även zonnicen kan vara boven till varför jag alltid börjat om?
Svårt det där! Men gör det du mår bäst av, och oavsett hur du slutar, så se till att påminna dig själv VARJE dag om dina anledningar. Påminn dig själv om hur duktig du är, de positiva effekterna du känner av, påminn dig om varför du ville sluta och hur dåligt du mådde av rökningen. För din motivation är alltid det viktigaste, håll den vi liv!
Kram och lycka till!

Tusen tack för alla svar och

Tusen tack för alla svar och peppande ord!!

I min hjärna är jag nu inställd på ”cold turkey”. Igår tog jag bara ett enda tuggummi men fasen, det är inte lätt

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se