74 dagar rökfri

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Ganska litet .

Jag trodde aldrig jag skulle klara det men nu har jag varit rökfri i mer än två månader. Första veckorna - och julen - var väldigt jobbiga. Mitt humör var kaotiskt, jag grinade dygnet runt, min mage slog bakut och jag kunde inte äta utan att få ont, jag kunde inte heller sova utan vaknade i stresspanik flera gånger per natt. Men nu börjar det ge med sig.
Vinsten att inte behöva tänka på "nästa cigg" hela dygnet, att inte behöva oroa sig för att man stinker på jobbet och bland vänner (jag "smygrökte" - fast alla visste nog), känslan av att kunna sitta kvar länge vid middagsbordet utan att behöva gå ut i kylan och röka... Vinsterna är många.
Orkar längre på crosstrainern på gymmet också. Längtar till våren så att jag får testa gå ut och springa med mina nya rökfria lungor.

Jag ska vara ärlig och säga att jag provade röka en cigg för någon månad sedan. Det smakade för jävligt, och halsblosset gav mig hosta och illamående. Fimpade omgående. Sedan tyckte jag att jag smakade illa i munnen och stank jättelänge efteråt. Tänk att jag hade den där smaken jämt förr! och stanken!!

Det jag saknar är att gå ut och "ta en paus". Känner mig mer stressad nu. Får inte till de där lugnande andningsövningarna utan ciggen. Men ska försöka bli bättre på att gå ut och bara andas, 5 minuters mindfulness.

Till alla som är i början av sitt rökfria liv - kämpa på, det är värt det!!

Kommentarer

Grymma du! Grattis! Andra

Grymma du! Grattis! Andra försöket pågår, magen är hittills det som är uppochner. Ger mig inte dock. Så inspirerande och läsa inlägg från dig och alla andra!

Stort grattis till dina

Stort grattis till dina rökfria dagar! Som sagt det är lite upp och ner men det är som du skriver det blir bättre.

Grattis, och bra kämpat.

Grattis, och bra kämpat.

Håller med dig om att man saknar pauserna - det är nog det jag saknar mest av allt. Jag fick alltid så mycket idéer på mina rökpauser - det var några minuter av eftertanke.
Får försöka hitta de där minuterna någon annanstans istället.

Fortsatt lycka till i ditt rökstopp.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se