Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

"Nej, tobak är inte en drog i den bemärkelsen". ???

Igår rökte jag 20 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag är så arg på hela debatten kring rökförbud just nu. Media tar upp alla förslag om vart det ska förbjudas och vad det kostar samhället med alla oss rökare som blir sjuka och ska ha dyr vård. Jag tycker förbuden kan vara bra, jag fattar att det måste vara superdyrt. Men jag saknar en sak. Var är hjälpen att sluta?
Den som missbrukar alkohol kan få möjlighet till stöd genom grupper, AA, behandlingshem och en massa annat. Jag vet det eftersom jag tyvärr levt med en kraftigt alkoholiserad pappa hela min barndom och i början av mitt vuxna liv. Han höll på att supa ihjäl sig, slogs, vi fick fly på nätterna med mamma till släktingar. Han drack oavsett och ändra fram tills min mamma gick bort i cancer (och lite till). När han väl insåg att det finns två vägar (leva -dö) att välja på sökte han hjälp och hjälpen tog emot honom. Han vet att den finns när han behöver nu också och snart är det 19 år sedan han drack.

Min vän är fd. drogmissbrukare, främst heroin. Hon har varit inne på flertalet behandlingshem och anstalter. Hon har varit sjukskriven hit och dit och till slut tog hon emot ett av alla erbjudanden. Hon gick på NA frekvent som också var ett stöd när hon varit drogfri ett tag men kände att det började svajja.

Jag är glad att stödet finns för dem och jag önskar så att det fanns för de som är tobaksberoende. Vi rökare kostar samhället massor av pengar. Precis som alla andra missbruk också gör. Men vart är den praktiska hjälpen?

Jag tänkte att kanske man kan få hjälp via företagets vårdförsäkring. De har stöd till de som har alkohol och drogberoende. Men när jag ringde för att söka hjälp med att sluta röka fick jag till svar att "nej, tobak är inte en drog. Inte i den bemärkelsen". Vilka goda nyheter. Tobak är inte en drog! OKEJ???
Men? Är inte tobak en drog? Vad ska krävas för att det ska klassas som drog? Att jag blir personlighetsförändrad? Farlig för mig själv (check!)?
Hur som helst så fanns det inget stöd för mig där.

Jag vet att när jag med min pappa på AA och min vän på NA så kunde jag på något sätt ändå ta hjälp lite grann av det som sades. Jag bara gjorde om det till att det handlade om cigaretterna istället. Men dit kan jag ju inte gå nu, själv. Om jag byter ut "gud" till "Jag själv" så tar jag hjälp av den gamla "sinnesrobönen."

"Jag själv, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."

/Minsann

Kommentarer

Fast jag tycker nog att det

Fast jag tycker nog att det finns ganska mycket hjälp för rökare.
Du kan få hjälp på din vårdcentral, både med samtal och medicin (Typ Champix).

"Rökavvänjning – både individuell och i grupp, inkluderar inte nikotinprodukter" ingår i Friskvård, så därför kan du använda ditt friskvårdsbidrag från jobbet till detta istället för t.ex ett gymkort.

Så ta vara på all den hjälp som finns att tillgå, men i slutänden handlar det om dig själv och din motivation (Hjälp med motivation kan du få via samtal i grupp eller enskilt hos din vårdcentral".

LYCKA TILL med ditt rökstopp. Jag hejar på dig.
Kram!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se