5 dagar utan Nikotin

Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Okej, så för 60 dagar sen så slutade jag efter 20 års rökande äntligen röka med hjälp av nikotintuggummin.
Jag var så OTROLIGT stolt och lycklig tills jag på nyårsafton fick höra att "det är ju bättre om du slutar med nikotinet helt" och jag vaknade på nyårsdagen och tänkte att "ja men va fan jag skiter väl i tuggummina också". Det var det sjukaste jag gjort. Till historien hör att jag tuggat nikotintuggummin som att det vore vanliga tuggummin under de här två månaderna. Jag har alltid haft ett inne i munnen, tom somnat med det.
Men inte FAN trodde jag att det skulle vara så hemskt att sluta som det varit dom här dagarna. Jag känner mig helt grundlurad,
första dagen mådde jag jätteilla och fick yrsel och värmesvallningar,
andra dagen sov jag hela dagen och ville bara att dagen skulle ta slut,
tredje dagen fick jag den distinkta "inget kommer nånsin vara kul igen, livet är inte värt att leva"- känslan.
fjärde dagen så grät jag lite grann och gick och lade mig tidigt
femte dagen, dvs idag, har jag gråtit HELA DAGEN. jag är INTE sugen på cigg, jag är sjukt sugen på nikotintugummi. Jag hade inte den blekaste aning om att det skulle vara så här jobbigt att bli av med nikotinet. Herregud. Det är som att jag inte fattat att jag stoppat i mig ett nervgift varje dag i 20 år och att sluta med det skulle bli tufft. Jag tänkte att nikotintuggummina var helt okej att använda eftersom det inte är cigg och inte så farligt "väl". gud så fel jag har haft, men nu kan jag inte vända. Så imorgon inleder jag dag 6 nikotinfri, gode gud vad jag hoppas att jag inte mår så dåligt som jag gjorde idag.

Kommentarer

Oj, jag känner verkligen med

Oj, jag känner verkligen med dig, kan känna i hela kroppen hur du kan tänkas må.
Själv skulle jag nog inte klarat sluta med cigg utan tuggummi heller, men jag använda inte många per dag och gick ner till svagare ganska snabbt, efter ett kort tag tog jag vanliga tuggummin ungefär vart annat som jag stoppade i mig. Slutade med tuggummin bara för att jag var så fruktansvärt less att tugga.

Du är duktig som gjorde ett snabbt slut på det, Kanske ett kraftigare lidande, men vi får hoppas på ett kortvarigt.

Lycka till, du är verkligen på rätt väg.

Som du nu förstår har du

Som du nu förstår har du ersatt ett beteende med ett annat medans nikotinbehovet kvarstår. OK, det kommer att ta ungefär 3 veckor att bli av med nikontinbehovet. Din hjärna kommar däremot att spela flipper ett tag längre. Jag håller tummarna för dig.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se