Rökbegär

Dag 6 var en skräckupplevelse för mig.
Efter några svåra dagar med att oavbrutet kämpa emot viljan att röka, kände jag mig den här dagen ledsen och psykiskt trött och svag. Återfallet kändes jättenära. Samtidigt var jag säker på att om jag gav efter för begäret och bröt rökstoppet så skulle jag bli ledsen och psykiskt svag efteråt av det också. Hade gråten som en klump i halsen under hela dagen utan möjlighet att gråta ut. Jag gick runt och var ofokuserad, osäker och handlingsförlamad och framförallt ledsen.
I hopp om att få lite tröst eller fördröja det oundvikliga, gick jag fram mot kvällen, hem till en kompis. Först blev jag bjuden på lite starkvinsglögg. Det gjorde susen! Efter ett glas var mitt humör återställd till normalläge. Sedan kom kompisens askkoppsstinkande granne över och jag insåg, för första gången sedan rökstoppet, att jag luktade gott och var fresh och det tack vare det att jag hade slutat röka. Plötsligt var jag glad och nöjd med beslutet att inte röka. Jag mådde bra igen!
Jag vill lukta gott, ha fresh andedräkt och pengar över för att kunna köpa fina saker eller göra fler roliga saker. Det går inte ihop med att vara rökare. Då är det, kan man tänka sig, självklart att jag inte vill vara rökare, speciellt inte när jag har slutat röka. Jag menar bara att det är svårt att förbli rökfri trots nikotinhjälpmedel om man hela tiden ska slåss mot rökbegär. Det är psykiskt utmattande.
Den här gången hjälpte det motsatta begäret ( dvs att lukta gott) till att bekämpa rökbegäret. Om samma motsatt begär räcker till för att stoppa nästa attack av rökbegär återstår det att se.
Respekt till er alla som har slutat röka eller varit rökfria längre än jag. Jag börjar förstå hur hårt ni har jobbat för att komma där ni är. Ni förtjänar all respekt!

Kommentarer

RIKTIGT BRA JOBBAT! Hoppas du

RIKTIGT BRA JOBBAT! Hoppas du känner dig ordentligt stolt över dig själv!

Det är inte lätt alla gånger men det blir bättre, jag lovar. Håll ut! Jättebra att lista upp alla plus, och minus, över att vara rökfri, men lista även likadat över att vara rökare. Försök hitta något bra med att röka. Ibland kan vi behöva påminna oss själva om varför vi mår som vi gör, "vems" förtjänsten är.

Kämpa på! Du är jätteduktigt som klart första milstolpen, 1 vecka! Kram

Hej!!! Hejja dig! Hejja

Hej!!! Hejja dig! Hejja oss!
Kände också en slags trötthet, en psykisk en. Kände mig så dåligt och så ledsen, så dåligt, så trött, tom, lämnad och nedstämd. Det händer och ibland händer det oftare. Det är något som vi måste arbete med varje dag, varje vecka och år. Men det blir bättre och det är värt det! Alla vi måste arbeta med våra känslor, våra omedvetna nedtryckta känslor. SÅ en dag i taget!
Så duktig! Så bra! Kämpa och styrka!

Det är tufft. Du fajtar mot

Det är tufft.
Du fajtar mot hjärnspöken, mot belöningssytemet i huvudet.
Man måste " börja om", gör allt på nytt och lära hjärna att man INTE tar en cigarett.
Det blir bättre, det blir lättare.
Man måste bara hålla ut, andas dom första veckorna.
Du kommer fixa detta!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se