Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Dagen då ja slutar röka

Igår rökte jag 10 cigarretter.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Mitt namn är Emma och jag är 22 år. Jag har varit heltidsrökare i ca 1 och 1/2 år. Det hela började med att jag föll för trycket med att feströka. Det gick bra att bara feströka i några år tills jag vid ett tillfälle fortsatte röka dagen efter. Jag har försökt sluta vid ett flertal tillfällen innan men det har alltid varit för någon annans skull och inte för min egen.
Men nu har jag bestämt mig för att sluta röka för min skulle och rökte min sista cigarett för 30 min sen. Jag känner ett röksug nu bara för att jag vet att det inte blir några fler cigaretter men jag har för många anledningar till att sluta för att falla tillbaka denna gång.
Jag har i flera år dragits med övervikt och tyckt att det inte spelar någon roll om jag röker för min hälsa är redan dålig. Men har nu tagit tag i vikten och har under de senaste 3 månaderna gått ner 13 kg och det har fått mig att tänka. Om jag vill leva hälsosamt så hjälper det ju inte att bara gå ner i vikt, jag måste sluta röka också. Dessutom har jag nyligen träffat en kille som jag gillar, vi har träffats 2 gånger och det känns riktigt bra. Men han är beroende av energidryck och jag försökte förklara för honom att det kan vara farligt att dricka för mycket. Det var då han sa: "Ja, men som att dina cancerpinnar inte är farliga?". Det fick mig att tänka till ännu mer och verkligen inse vad jag gör mot mig själv.
Idag är det den 16 november 2017, dagen då jag slutar röka för min skull. Jag vill leva ett långt hälsosamt liv, minska riskerna för sjukdomar relaterade till rökning och jag vill kunna skaffa barn när det väl är dags utan massa problem.
Jag kan, jag vill, jag ska!

Kommentarer

Heja heja! Kämpa på :)

Heja heja! Kämpa på :)

Imponerande självinsikt!! Du

Imponerande självinsikt!! Du kommer klara det, den första tiden är utmanande.. Men våga tro på dig själv, sysselsätt dig med annat när suget infaller.Skapa en vana istället för ciggen, borsta tänderna, gå ut och promenera med skön musik/pod i öronen, duscha och njut av att inte lukta rök. Håller tummarna!!

Hej Emma! Bra start och

Hej Emma! Bra start och vilken motivation! Kände också röksug efter min sista cigg, hatade allt med rökning och älskade det på samma gång. Övrigt är jag rätt duktig på kost och träning men rökning har varit min vän, belöng och tröst under många år av mitt liv. Det var tufft, det är tufft och det gäller verkligen att ta en dag i taget, min 4 dag....
Du är stark och du har viljan, kämpa på! Gör små saker under cravings. Jag använder mig av app, gör lite knäböj i 2 minuter, dansar, tittar på vines, dricker vatten, ligger under täcket, lagar mat, äter frukt och massa nyttigt. Sedan försöker jag ge mig lite kärlek genom att säga : Förstår du att du har varit icke rökare under 4 dagar, 4 dagar? Jag som inte ens klarade av en timme. Så styrka för oss alla!
Kämpa!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se