Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Allt möjligt.

Igår rökte jag 4 cigarretter och snusade inte.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Först och främst: TIll alla ni som kämpar första, andra dygnet eller kanske tom timmarna: Håll ut!
Och tänk på att (versalvarning) INGENTING BLIR BÄTTRE AV ATT NI RÖKER!

Det är sant.

Abstinensen är helt borta på tre dygn (den fysiska) om man kör cold turkey. Att använda plåster mm drar bara ut på plågan, men jag vet - jag har själv varit där. Men kan verkligen rekommendera att låta bli plåstren och hellre bara ta sugtabletter vid behov. Man märker en klarförbättring redan dygn två tycker jag.
Och nej, abstinensbesvären blir inte värre över tid - tvärtom. Däremot kan de komma och gå och ibland bli väldigt starka.

Rekommendationer för dig som kämpar med att sluta de första dygnen:
- Håll jämnt blodsocker. Det hjälper. Ät ofta, små mellanmål. Drick mycket vatten. Kroppen har förväxlat hunger och törst med röksug och du behöver bli omprogrammerad. När du känner röksug, testa att äta och dricka först. Det hjälper ofta.
- Skaffa appen Rökfri från 1177. Varje gång du har ett sug, gå in i appen och se hur ditt beroende faktiskt minskar. Du kommer väldigt snart upptäcka att du behöva ta upp appen allt mer sällan (abstinensen bryts).
- Rör mycket på dig, hjälper mot irritation och rastlöshet. Vik tvätt, diska, städa, gå en långpromenad.
- Sätt upp delmål: Inte röka förrän vid lunch. Vid lunch tar du ett nytt beslut, inte röka förrän kl 14 osv. Det blir lättare att ta sig igenom de första jobbiga dygnen då.
- Lukt- och smaksinnet kommer tillbaka snabbt, redan efter något dygn. Njut av det! Åk till en blomsterhandel och lukta på blommor, ät lunch på en orientalisk restaurant. Brygg ett gott te och njut av smaken.
- Magen blir trasslig, men det går över. Drick mycket vatten och ät fibrer, rör på dig så funkar det. Det släpper så småningom.
- Man sover dåligt i början. Det går över efter några veckor. Försök vila när du kan och var snäll och tillåtande mot dig själv.
- Man blir ofta deppig i början. Orsaken är att niktotin-receptorerna 'hi-jackat' må-bra-systemet i kroppen. När man tar bort nikotinet så har kroppen glömt bort hur man producerar serotonin osv på eget vis. Det kommer igång rätt snabbt, men det är en omställningsfas. Känner du dig ledsen och nere beror det alltså inte på att något är fel. Se till att du har stöd och tröst. Var snäll och förlåtande mot dig själv, du gör ett oerhört imponerade arbete med dig själv just nu. Var stolt över det!

Go, ni är grymma!

Så till mitt eget elände:

Alltså, hela förra veckan gick ju sjukt bra. Men det var ju för att jag arbetade aktivt med att sluta hela tiden.
Så kom helgen och partypartyparty med kick-off, dejt med min rökande pojkvän mm infann sig.
Där försvann vettet ut genom ytterdörren - hejdåååå!

Fast jag visste att det skulle bli så. Orkade inte bråka med mig själv. Visste jag skulle kunna återgå rätt snabbt till icke-rökarlivet igen. Och det har jag väl gjort, tycker jag. Rökte 1-3 cigg om dagen, lite oregelbundet fram tills igår. Då blev det fyra på raken på kvällen,sedan inget mer. Nu har jag inte rökt på över 24 timmar och det känns helt normalt, som det ska vara. Ibland spökar det lite däruppe om att det nog vore gott att röka lite, men jag vet ju att det inte är sant. Ingen av de ciggen jag tagit har varit särskilt goda. Champix gör sitt jobb!

Imorgon ska jag hem till pojkvännen igen. Det är en utmaning. Han röker ju. Vi är nyförälskade och allt är sådär rosenskimrande och vi gör en massa vuxna saker och då infinner sig lätt lusten att röka efteråt också.
Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska hantera den. Eller jo, bara hålla mig borta men samtidigt är det så tråkigt - så osällskapligt. Jag vill att han slutar också och har föreslagit det. Han verkar öppen för tanken men har inte bestämt sig än.

Tips emottages tacksamt :-)

Sist men inte minst har jag ont i magen idag. Vet inte om det beror på ciggen igår eller om jag ätit något konstigt. Det visar sig.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se