Nästan frisk - ha!

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra.

Ha, förkylning - vik hädan!

Utan cigg går det ruskigt fort; Idag var jag nästan återställd och drog till kontoret. Ljuvligt med lite vuxet sällskap och mental stimulans efter en vecka hemma i VAB och sjukträsket.

Idag är det dag fyra och beroendet har släppt, rent kemiskt. Det känns faktiskt. I kroppen. Enkelt. Inga konstiga skakningar, huvudvärk, frossa, ångest eller annat. Bara lugnt och skönt inuti.

Jag är tillbaka i mitt vanliga, glada och energiska jag. Det känns jätteskönt och jag skyller nog min sista tids deppighet mer på cigg än något annat nu, inser jag.

Det enda som inte är så bra är att jag saknar min pojkvän som ligger hemma och är sjuk han med. Dessvärre röker han och jag misstänker att han inte kommer ha lika kort väg tillbaka till att må bra.
Min nästa stora prövning blir när vi ses; ska jag klara mig att hålla mig borta från ciggen?

Det är ju därför jag är här. Därför jag har mina champix. Min snuttefilt.

Kram på er alla, nu ska jag skruva lite här hemma:-)

Kommentarer

Grymt jobbat ! =D och så

Grymt jobbat ! =D och så himla kul å höra att du mår så pass bra efter 4 dagar. Har du försökt tidigare att sluta? Såg att du börjat med champix? Det är nått jag funderar på att ringa om i veckan till VC. Men blir så avskräckt av alla biverkningar. Har du upplevt några än? Hoppas det är okej att jag frågar lite. Och återigen grymt bra jobbat de här dagarna ! Imponerad :)

Tack! Ja, det stämmer - jag

Tack!

Ja, det stämmer - jag äter champix igen, denna gången för ett återfall som jag inte klarat bryta själv. Inte varit pågående så länge så tror inte beroendet egentligen är så starkt men fixar man inte på egen hand så gör man det inte - alla har vi våra monster att fajtas med :-)

Jag tycker Champix är fantastiskt! Har prövat det i flera omgångar och alltid haft en markant bättre framgång för varje gång än med något annat medel. Dock har det varit väldigt svårt att helt bli rökfri, men innan mitt återfall hade jag klarat nästan ett helt år helt rökfri (och två nästan helt rökfria) innan, men varje gång jag slutat med champix fick jag återfall. Lösningen blev att äta champix väääääldigt länge och tillslut vågade jag ta bort dem i vintras - och det höll! Fantastiskt! :-)

Men nu igen - återfall alltså. Jag torde vara ett hopplöst fall.

Champix funkar för vissa. Inte alla. Biverkningarna kan vara jobbiga, så man ska inte vara rädd att avbryta om det känns som att de negativa effekterna överstiger de goda. För att lyckas bör man ta hjälp av en terapeut, sluta-röka-linjen eller annat bollplank som hjälper med stödsamtal.

Lärdomar jag dragit om Champix och vanliga bieffekter:
- Illamåendet: Ta tabletterna vid måltid så minskar illamåendet. Åksjuketabletter hjälper också, be läkaren skriva ut en rejäl laddning som finns tills hands.
- Ångest: Det finns bra ångestdämpande, ex atarax att ta som lindrar det värsta (också vid behov).
- Sömnsvårigheter: Ta inte kvällstabletten för sent, helst vid middagstid så stör det inte sömnen.
- Drömmar: Buckle up Dorothy, 'cause Kansas is going bye-bye! ;-)

Champix fungerar på så vis att den går in och kapar kroppens förmåga att ta upp nikotinet. Det stryps alltså successivt. Man får fortfarande alla abstinensbesvär, men min upplevelse är att de dels blir lindrigare, dels börjar ciggen smaka illa så man får lite draghjälp att fimpa. Dessutom börjar man glömma bort att röka allt eftersom nikotinreceptorerna dör ut. För mig som har lite dålig impulskontroll är det jätteskönt att slippa tänka på att jag INTE får röka (för då blev jag verkligen som besatt).
Vidare kan champix vara tuff mot njurarna så man ska oavsett rådgöra med läkare både innan samt under behandling.

Jag började skriva här i samband med mitt stora planerade rökstopp med Champix för 3 år sedan. Vill minnas att jag skrev en hel del om just champix som jag tänkte andra efter mig kanske ville veta, så läs gärna gamla inlägg. Det fanns någon mer före mig som också åt champix och skrev mycket om det.
Tror jag hittade hennes inlägg genom att googla på sluta röka loggen och champix.

Tveka inte att fråga om du undrar något mer :-)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se