Storrökare

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Storrökare,som har rökt i 38 år , Och detta är absolut inte första gången jag försöker att sluta , men tuvärr fallit tillbaka och börjat rökt igen. Det längsta jag har hållet upp är 6 månader , säger så här inte svårt att sluta röka alls det svåra är att inte börja igen, tycker många gånger att det är gott att röka, men känner att jag skulle vilja bli rökfri och hälsosam, är inne på min andra rökfria dag idag, är röksugen och rastlös men känner dock mig starkare i kroppen piggare, har rökt ca 30 -35 rull cigaretter om dagen det kanske är mer för jag har inte räknat .hela livet har klassats runt cigaretten ,jobbar inom vården 30 min rast om dagen jobbar heltid går hellre och byter om kläder går ut o röker än att äta mat på rasten, skadade min rygg för 2 år sedan inom jobbet har haft 2 diskbråck och buktande disker samt snett bäcken och en spricka , tuvärr är jag inte riktigt frisk än läkare har frågat om varför jag inte slutar röka , jag vet inte kanske kan jag bli lite bättre i min rygg bäcken. Kan vara värt ett försök igen , därför kör jag på nu och hoppas att inte falla tillbaka denna gång , brukar göra mig en ansikts behandling på mig själv göra rent ansikte inpackning i hår dricka mycket vatten har aldrig använt mig av sluta röka produkter utan jag har tagit en läkerol när jag kännt mig sugen , denna gång har jag dock handlat i paket nikotin tuggummi ifall att , men kör med läkerol , brukar tänka på alla positiva saker som händer vid ett rökstopp , man luktar bättre känner sig piggare tänder vid bättre hälsa luktsinne kommer tillbaka hyn blir finare risken att få kolh minskas mm så mycket mera , alla negativa är ju så mycket åxå kol dåliga tänder tandlossning lungcancer och alla dess sjukdomar luktar illa ful glåmig hy stinker om kläder hår trött kostar massor av pengar och tuvärr upptar den så kallade vännen hela ditt liv den upptar dina tankar hela tiden kaffe cigg ,telefon cigg , mat cigg, kompisar cigg, ledsen cigg , glad cigg , den här ciggen har tagit mitt liv ! Mycket negativt ändå har jag varje gång jag slutat fallit tillbaka igen . Något händer jag blir ledsen arg , har även upplevt att jag känner mig ensam när jag slutat , min man är rökare och helt plötsligt är det som vi inte har något gemensamt längre pratar inte så mycket han känner sig åxå ensam av att dricka kaffe o röka själv ha ha, jag kan sitta en stund med honom men undviker för att jag inte ska bli röksugen , det känns som jag har separations ångest samtidigt kan jag tycka att det luktar illa som Fyfasen luktade jag så ? En del gånger har jag berättat att jag ska sluta röka så pinsamt när man har börjar igen, man känner sig misslyckad och svag,Nu har jag sagt att ska se om jag kan hålla upp ett tag för jag mår inte bra i kroppen , är röksugen nu efter kaffet men ska städa och gå på promenad med mina hundar, få lite annatvatt tänka på , jobbar för ett rökfritt liv

Kommentarer

Bra jobbat Magita, det är de

Bra jobbat Magita, det är de första dygnen som är tuffast när man väl tar itu med röksuget så fortsätt håll ut - du vet ju att du kan!

Tyvärr är det ju sådär ciggen funkar; röksuget ersätter hunger och törst och får oss att välja ciggen framför den nyttiga maten. Jättebra att du identifierat dina fällor, det gör det lättare att hålla emot senare.
Har du inte läst Allen Carrs bok Äntligen icke-rökare kan jag varmt rekommendera den. Den ger en arsenal av mentala verktyg som samtliga både underlättar själva rökstoppet men även hjälper en att förbli rökfri.

Vad gäller att hålla sig rökfri tror jag det handlar om att ersätta de dåliga vanorna med något annat som man mår bra av och som gärna ger lite endorfiner. Jag kan varmt rekommendera att pröva yoga, det är väldigt skonsamt för kroppen och fungerar ofta även fast man har lite trassliga diskar. Yogan tillåter dig att göra precis så mycket som du själv orkar, på dina villkor. Det finns meditativa inslag som är väldigt bra att använda för att mobilisera energi och kraft inåt. Personligen tycker jag det varit väldigt läkande på alla plan och numer yogar jag ofta. De flesta yoga-ställen erbjuder prova på gratis och jag skulle rekommendera att pröva hatha-yoga som nybörjare. Och kanske välja en liten privat yoga-studio framför ett stort gym då gymmen mer brukar fokusera på fitness och träningsformen.

Att sluta röka åtgärdar ju inte diskproblemen du har, men det ökar blodgenomströmningen i kroppen samt låter kroppens självläkningssystem arbeta ifred. Så det blir nog inte värre med diskarna, snarare bättre. Lite mjuk stretching och snälla övningar som bygger upp och mjukar upp musklerna i kroppen är nog ett bra komplement.

Det är så jag tänker, någon annan kanske har en annan bra idé?

Kram och kämpa på, du är superduktig!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se