Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Dag nr1 på jobbet efter semestern.

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

Första dagen på jobbet efter semestern startade jag med att leta bland lådor och papper runt skrivbordet. Mina kollegor undrade vad jag letade efter. Efter 10 minuter dök jag upp med ett "AHA!" och en liten ask nikotintabletter. Den hamnade i soptunnan direkt. :) Resten av dagen flöt på med en evig ström av bajsmackor. Men det gjorde inget. Snussuget var borta. Det dricks och äts lite för mycket kaffe, socker och annat onyttigt ibland, men det är ändå OK. Jag cyklar till jobbet, hoppas det bränner bort de extra kalorierna.

Det har varit några mentala svackor strax innan jobbet började. Inget fysiskt, bara mentalt deprimerande. Men det är troligen bara det sista som ska bort. Det enda märkliga fysiska abstinensproblemet just nu är trapphuset på jobbet. Det luktar så fasligt mycket snus där. Liksom WTF. Jag kan inte förstå varför, men det är som att sticka näsan i en snusdosa. Jo, jag har letat insmetade prillor i trappsteget men det finns inga. Och städning sker hyfsat ofta. Min hjärna blir lite nyfiken och äcklad på samma gång; luktade jag så där vidrigt/gott?

Alkoholintaget är nu nere på motsvarande 1-2 öl om dagen. Eller inget alls. Jag kan verkligen INTE rekommendera alkohol som hjälp vid nikotinavvänjning, det blir lätt en ny snuttefilt eller ångestfälla. Hittade en hel del stories på ett annat slutasnusa-forum där alkohol istället för nikotin definitivt var ett stort problem. Man får nog helt enkelt ställa in sig på att belöningssystemet är knasigt efter snusandet. Mat, socker, alkohol och koffein blir lätt "tillåtna" substitut för nikotin. Men jag är smartare än så, hehe. :) Gör så många armhävningar du kan så går det över. Andra tips är en promenad efter lunchen, stå upp vid skrivbordet om du har kontorsjobb. Cykla istället för att åka bil. I nödfall kan man ha en Onico liggandes på något safe ställe, men jag tror att en viktig del av nystarten är att sluta tänka på själva snusandet, prillan, tungan mot insidan av läppen o s v. Man blir snabbt insnöad igen...

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se