Jobbigt!

Igår rökte jag 5 cigarretter.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Åkte tillbaka o började röka igen sen sist. "Slutade" den 22 januari i år. I juni hamnade jag på stan och hade så kul med nya mannens vänner. Tog några cigaretter, lurade mig själv. Nu är jag inne på andra semester veckan och rökar på kvällarna. Mår ganska dåligt över att jag lagt på mig säkert 10 kilo sen januari......är ju skit att man måste lägga på sig! kan man inte få hjälp med vikten???

Kommentarer

Att röka är ett val. Du åkte

Att röka är ett val. Du åkte inte tillbaka och började igen. Du valde i en situation att ta dig "till stan" och "ha kul" med nya mannens vänner. Det är sant att du lurade dig själv. Tänkte du att du kunde ta några cigaretter och sedan inte röka igen? Du röker på kvällarna (annars rekommenderar man ju att avstå allt som är stimulerande (koffein, nikotin, etc) på kvällarna för att man ska kunna somna. Varför röker du på kvällarna (istället för på dagen?) Är det någonting speciellt som triggar på kvällen?

Du talar om vikten. Okej. Om du slutat röka i januari och därför lagt på dig vikt, så börjar du röka i juni -och röker av och till och sedan börjar röka på kvällarna. Sannolikt ändras ämnesomsättningen lite tillbaka och du kanske börjar minska i vikt. Men när du sedan får för dig att sluta röka igen så kommer ämnesomsättningen faktiskt att ändras ytterligare och det blir en yo yo effekt. Du kommer att riskera att gå upp igen.

Vikten sägs givet att du inte stoppar i dig en massa onyttigheter och fortsätter motionera (eller börja) återställa sig själv på sikt.

Jag har också haft och har tankar på vikten. Jag kommer inte att använda den ursäkten till att välja att röka igen. Kika lite på för- och nackdelar med att röka och detsamma med att inte röka. Gör ett val. Registrera risksituationer och hitta andra sätt att hantera dessa än att välja att röka.

Vi hejar på dig!
kram

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se