Jag har slutat röka nu efter 52 års nikotinberoende

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jag slutade röka den 2 Maj alltså för 2 veckor sedan efter att ha rökt i 52 år. Från början var det cigaretter men de senaste 20 åren har jag rökt pipa. Anledningen till att jag bestämde mig för att sluta är rent hälsomässiga, har alltid tyckt det var gott att röka men den senaste tiden har jag känt mig sämre sedan när jag tagit ett bloss och då var det inga problem med motivationen. Många säger till mig att jag är jätteduktig som slutat men jag beundrar nog mer dem som aldrig började. Tänk er själva att stå i en grupp och tacka nej till cigaretter och givetvis annat som kom efter hand i form av sprit och andra droger där man nog kan påstå att rökningen är nyckeln in i de flesta fallen. Vi som är födda på i början av 50 talet vet hur man skulle agera för att vara tuff o.s.v och rökningen var en av dessa parametrar som räknades i alla fall i min omgivning.
Det har varit lite lättare än befarat att sluta och det jag upplevt som jobbigast är på nätterna, jag gick alltid upp och tog ett bloss i samband med det åldersrelaterade toalettbesöket vi 3 tiden på natten men det har lugnat sig lite de senaste nätterna. Har inte använt snus eller något annat utan bara halstabletter och frukt. Jag ser fram emot att leva återstoden av mitt liv utan nikotinberoende och kunna vara en positiv förebild för mina barn och barnbarn.

Kommentarer

Hej du, jag rökte också pipa.

Hej du, jag rökte också pipa. Det verkar som om du har bestämt dig, det hjälper otroligt, skulle nästan säga att det är en förutsättning. Var stark nu, det är inte över

Önskar dig ett jättestort

Önskar dig ett jättestort lycka till! Det låter som att du kommer att fixa det här; man måste verkligen ha bestämt sig om det ska gå. 52 år är lång tid. Själv rökte jag i 43 innan jag tog klivet och nu har jag snart 1000 rökfria dagar. Jag lovar att det är värt det även om jag tvivlade många gånger. Loggen här var för mig ett stort stöd. (Jag går ju fortfarande in och kikar ibland och nu kunde jag inte låta bli att logga in för att önska dig lycka till.)
Tillit och tålamod var mina ledord. Motion och naturen bästa hjälpen. Körde också avgiftning utan nikotin av något slag. Det gäller att hitta sin väg ut ur det hela och vara enveten.
Hälsning Norna.

Grym du är! Det är inte när

Grym du är! Det är inte när man röker som man mår som sämst utan det är när man slutar. Du har den tuffa tiden kvar framför dig. Tar ungefär 3 månader, men din inställning kommer ta dig långt!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se