24 Mars

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska dåligt. Nikotinsug nu: Ganska stort .

Alltså. Måste komma hit för att skriva av mig. Blev medlem för någon minut sedan bara, men är helt säker på att skriva av mig kommer hjälpa mig med rökandet.

Så, i tisdags kom jag hem från skolan och frågade min sambo (i vanlig ordning) om han kommer med mig ut och röker. Han sa nej, vägrade komma ut och till slut sa han: "Jag kommer med dig ut, men jag tänker inte ens röra vid en cigarett". ??? Min sambo hade äntligen valt att sluta! Mitt rökande är ingenting jag skall skylla på honom, men då jag försökt tidigare så har det slutat med att han fortfarande går ut och röker - jag är sugen - tänker: "varför inte?".

Nåväl. Tänkte inte desto mera på att han slutat, rökte på som vanligt i tisdags. Tisdag kväll kläcker jag ur mig: "Ja fan, jag har ju tänkt sluta länge, borde ju passa på nu när du också skall försöka". Och ja, sagt och gjort så på Onsdag började det. Väldigt utan förvarning. Fick aldrig ta en "hejdå-cigg", men det är något jag kanske ändå är tacksam för.

Vet inte riktigt vad jag skall säga. Det har gått bra, men ändå inte. Jag är så flyförbannad på dessa förbannade hjärnspöken.
"Men inte är det väl så farligt med en cigarett heller?"
"Mina vänner röker ju hela tiden och bryr sig inte, varför skall inte jag också kunna röka då?"

Har nu försökt fokusera på varför jag haft så mycket ångest då jag rökte. En orsak till varför jag slutade, eller främsta orsaken kanske. Men jag mådde väldigt dåligt, många gånger var det gott att röka, men vissa gången ville lungorna bara inte ha mera och det kändes tungt. Tänkte ofta att: "Varför gör jag denhär skiten egentligen?"
STRESSEN att vid varje tillfälle planera och fundera när man skulle gå ut och röka, var det fanns rökplats att röka på. (Om man for någonstans t.ex)
Sedan har jag ju blivit aktivare med träning. Och att röka när man tränat.. Näe, usch. Vilken ångest. Kändes som man gjort något bra och så pumpar man mera rök i lungorna. Fy fan.

Nåja. Tredje dagen rökfri idag. Skall kämpa vidare.. Det är så tungt och tankarna leker med mig. Tänker nästan alldeles för mycket på detta med att sluta röka, är besatt av att läsa tips och titta i min sluta röka-app, men samtidigt är jag så bestämd på att jag fanemig skall klara det nu! Så det är bara att gå all in.
Until next time

Kommentarer

Heja dig jättebra att du

Heja dig jättebra att du analyserar dig själv det gjorde jag med. Jag vände upp och ner på varenda känsla i kroppen och studerade mig noggrannt :) jag hade också ångest av cigaretterna men inbillade mig att jag ändå behövde dem. Jag har fått ett nytt liv men monstertankarna poppar upp då och då.. tror vi får leva med dem. Nu börjar mina hjärnspöken säga till mg du är så stark och du fixade att sluta röka så tar du en cigarett fixar du det med.

Skriv skriv skriv om du mår dåligt och håll kvar träningen. Du blir stark snabbare av den.

Massa pepp

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se