dag 2 Igår tänkte jag att jag ville sluta röka. Idag vill jag inte röka.

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Mycket stort .

Klockan är halv tre på morgonen och allt känns overkligt. Eftersom jag suger på Nicorette är kroppen nöjd. I Det är mitt huvud som med jämna mellanrum vänder sig mot ett askfat med en cigarett. Önskan att röka kommer som i en våg. I förrgår när jag vaknade och tände en röd Level kände jag för första gången att mina lungor gjorde motstånd och helt enkelt nekade mig min belöning. Jag har gått 7 år i Gestaltterapi och läser nu Rolllo Mays bok Kärlek och Vilja. Den har gjort mig intresserad av intentionen som en kraft för viljan. Intentionen kommer från en känsla i kroppen och håller viljan vid liv.

Signalen som mina lungor sände efter 50 års närmast dagliga 10-20 cigaretter gav intentionen till viljan att inte röka mer. TANKEN att sluta röka räcker inte. Jag ska respektera mina lungor som tyst har lidit under dessa år och som nu inte vill ha mer rök och som visade mig på sitt sätt.

På grund av oturen att ha fötts med svåra övergrepp och kränkningar från dag 1 skapade jag ett falsk själv. Detta falska själv skyddade mitt sanna själv. och ett falsk själv kan ej känna. Att vara ren och nybadad utgjorde en fara och att vara smutsig var ett skydd. Att sluta röka innebär att jag vill vara ren.

Mitt sanna själv vill göra entre och vill älska och acceptera att andra älskar mg. Att röka har varit ett sätt att fortsätta kränkningarna. Upprepningstvånget är starkt.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se