Inbyggda spärrar och hålla på att gå för långt:

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Inbyggda spärrar och hålla på att gå för långt:
Det där obetänkta blosset har sannolikt inte varit så obetänkt men den som återgår till full ranson vill nog tro det.

Det obetänkta kan också bestå i att man tror sig kunna röka ett bloss/en cigarett eller två och sedan återgå till icke-rökandet. Trots att man motbevisat sig själv så många gånger. Ett bloss, en cigarett ökar risken för att ytterligare en ska rökas. Detta på grund av det kemiska (och känslomässiga i vissa fall) beroendet och sannolikt en genetisk sårbarhet för beroende. Detta innebär inte nödvändigtvis att ingen kan röka ett bloss, en cigarett utan att tvångsmässigt fortsätta. Det innebär att exempelvis jag inte kan röka det där blosset - ett bloss kommer inte att räcka, precis lika lite som ett glas vin kommer att räcka för alkoholisten. Jag kanske kan lyckas med det där ett par gånger och återgå till icke-rökande direkt. Men om det är en öppning så kommer det att bli tätare och tätare och till sist ökar antalet bloss/antalet cigaretter successivt till man är uppe i vanlig ranson.

Vet inte riktigt om det ger dig svar på dina funderingar Gesine. Annars får du fråga vidare.

Kommentarer

Tack,Juntro. Det är svaret

Tack,Juntro. Det är svaret både ja och nej. Jag har ju aldrig " försökt" sluta utan har satt mig en tidsgräns och sedan bara låtit bli att röka tills jag har kommit i mål.
Första gången gällde det ett vad och tiden var en vecka. Det gick bra.
Andra gången gällde det graviditet och amning. Det var första veckan riktigt jobbigt och sedan inga problem.
Tredje gången - alltså nov.2013 skulle det vara ett år - ja, det gick ju bra, det finns dokumenterat på min logg.
Fast detta stopp väckte i mig smaken för interökarelivet och där har jag alltså mitt dilemma, ett rent lyxproblem, det vill jag gärna medge. Jag har inget emot att inte röka, det är ju dessutom helt out. Men jag kan inte se mig som interökare för resten av livet. Vissa perioder har jag trott att jag aldrig skulle vilja röka igen och vissa perioder hade jag gladeligen rökt igen, om jag inte hade lovat att låta bli till slutdatumet. Slutdatumet har jag nu passerat med god marginal, så jag borde vilja bli rökare igen, men det vill jag inte. Jag har ju nu prövat några dagar men känner helt klart, att jag inte skulle vilja röka 12-15 cig varje dag. Min fråga är - måste man återgå till vanlig konsumtion efter en viss tid, max 2 år t.ex. eller går det att undvika beroendet. Och i så fall - vad är det som är så tilldragande med nikotinet för en ickeberoende? Min mor rökte ju måttligt, men hon kunde även låta bli, hon blev 92.
Nej, nu skall jag inte längre fundera, bara låta bli att röka. Det räcker nu.

Jo de som kan hålla sig till

Jo de som kan hålla sig till måttligt med cigaretter är oerhört duktiga på självbehärskning. Annars är det vanligare att konsumtionen stadigt ökar antingen genom byte till starkare sorter eller fler cigaretter. Hade jag varit en sådan som kunde röka måttligt och sedan släppa det övriga dagar hade jag gladeligen rökt när jag jobbar med mina rökarkollegor samt feströkt men det är helt kört för mig.. 1 fest blir snabbt så fort jag träffar nån som röker till att börja röka varje helg till att röka varje dag och sedan bara inte orka stoppa igen.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se