Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Det är lättare att sluta röka än att inte börja röka...

Jag vill gärna dela med mig lite av det som fungerat för mig och det jag lärt mig. Kanske kan det hjälpa någon i sin resa mot rökfrihet, även om jag hävdar att var och en måste hitta sin väg. Det blir ett långt inlägg så klicka på Läs mer för att se hela.

Det lättaste är att bara röka på, dag ut och dag in, och tänka lite lätt att “en dag så ska jag sluta”. För alla rökare vet innerst inne att de är idioter som förgiftar sig själva. Men vi ska alla sluta innan vi får KOL, lungcancer och alla andra rökrelaterade sjukdomar och lidanden. Det vet vi bestämt.

Hostande drog vi oss de första halsblossen i tron att cigaretterna skulle ge oss något. En kick eller nåt. Kanske kände vi oss tuffa eller eleganta, och vi fortsatte och vande oss vid att röka. Inte nog med det, vi blev beroende av nikotin och blev tvugna att fortsätta. Nikotinet går snabbt ur kroppen och inom en timme börjar vi känna ett dovt obehag i kroppen och skallen (det är abstinens), och vi fyller på med mer nikotin. Och ekorrhjulet fortsatte att snurra och vi fick lov att självrättfärdiga oss genom att hitta på ett antal skäl till varför vi rökte. Det smakade gott, luktade gott, det var ett sällskap, ett sätt att stressa av, umgås med andra, en vana, osv. Inget av detta var sant, men vi tvingades tro på det för att kunna fortsätta att spendera en förmögenhet på det fullständigt meningslösa rökandet. Sådant är beroendet.

Nikotin ger dig inget. Rökandet gör oss slöa, trötta och tar ifrån oss hälsa, pengar (cirka en halv miljon om du röker 15-20 cigaretter per dag i 30 år) och vi luktar illa och betraktas idag som loosers av omgivningen.

Varför tror vi att det är så svårt att sluta? Det är det inte. Vi slutar varje gång vi fimpar. Hemligheten är inte att sluta utan att bestämma sig för att inte börja, inte tända nästa och stoppa i munnen.

Att förstå vad som händer när jag avbryter nikotintillförseln var viktigt för mig. Ett antal misslyckade försök visade mig vad som hände. Att läsa på var viktigt. Det finns mycket användbar information i Allen Carrs bok “Äntligen icke-rökare” för den som ärligt vill sluta.

Sedan handlade det för mig rätt mycket om min eget mind-setting. Att försöka leva i lösningen och inte i problemet. Att intala sig själv när man fimpat den sista att “nu är jag icke-rökare” istället för att gå och längta efter en cigarett. Att träna på att känna glädje och tacksamhet istället för sorg, längtan och självömkan. Jag bestämde mig varje morgon att idag ska jag inte röka oavsett hur det känns. Alla idéer om att röka skjuter jag till imorgon. Och då tar jag ett nytt beslut. På den vägen var det. Du mår som du tänker, var mitt motto. Du kan läsa mer om den resan i mina äldre blogginlägg.

Nikotinberoendet gör sig påmint de tre första dagarna (jag kände mig knepig och dimmig i huvudet och det sög i kroppen). Därefter klingar det ut och efter en vecka var den delen över. Det fysiska beroendet är i stort sett helt borta efter tre veckor.

Sedan har vi hjärnspökena, alla rök-triggers vi skaffat oss. Ciggen efter kaffet, efter maten, när det blir stressigt, när telefonen ringer, när vi är med rökande vänner och så vidare. Vi får möta dem alla och göra ett aktivt val. Nu när vi är icke-rökare så har vi ett val, det hade vi inte innan. Stå kvar, rök inte, vifta bort känslan och konstatera att det bara är ett hjärnspöke. Slå tillbaka, Kung Nikotin ska inte få mig på fall denna gång. För varje hjärnspöke man avslöjar och motstår så klingar de av. Och gläd dig åt segern och gör något som är bra för dig.

Det händer saker i kroppen och känslolivet när man slutar med giftet. Det är vad jag kan se väldigt individuellt. En del blir trötta, andra får perioder av håglöshet etc. Det som händer är OK och det är tecken på avgiftning och tillfrisknande. Kroppen och nervsystemet börjar reparera sig direkt efter att man fimpat och allt som händer inombords är tillfrisknande. Kropp och psyke håller på att anpassa sig till ett liv utan nikotin och rök. Det går över och normaliseras.

Att bli befriad från en dödlig och nedbrytande vana är en otrolig känsla.
Att slippa röka är härligt. I morgon är det 900 dagar sedan jag tog mitt beslut.

Det är bara synd att jag inte fattade detta tidigare.

Jag önskar lycka och framgång för alla som vill sluta. Ett bättre liv väntar...

Kommentarer

Så bra skrivet! Jag ska ta

Så bra skrivet! Jag ska ta mig tid att läsa din logg från början till slut. Visst är rökningen ett stort lureri! Jag tog tidigare alltid en cigg i pauserna och trodde jag skulle bli piggare. På eftermiddagarna kom ändå alltid en rejäl dipp då jag helst av allt ville ta en tupplur. Dom dipparna är nu ett minne blott då kroppen får syret som den ska ha.
Du är ett fördöme och GRATTIS till dina (snart) 900 dagar! Kram :)

Det här är så otroligt bra

Det här är så otroligt bra skrivet!! Tack för att du delade detta och härligt att du fortfarande hänger kvar här. Du är en tillgång, en resurs! kram på dig

Ljuvligt att höra men... jag

Ljuvligt att höra men... jag var rökfri 03-2014 då var jag skild, nytt liv, många fester å vips så var ciggen tebax... tagit mig tills nu! Att kasta dem igen! 2 1/2 år! så jag bär med mig att jag är som en alkoholist på alkohol... jag måste vara en rökfri rökare.. En enda cigg en dag nån gång kan vara som en grogg för en alkoholist.. startskottet för ett nytt rökande liv och 1000 ursäkter med varför det ska vara okej att röka å då glömmer man allt det där loosertänket direkt

Bra skrivit ,kunde inte gjort

Bra skrivit ,kunde inte gjort det bättre själv :) Vi längtar efter våren och att få rulla ut på vägarna igen ,tack vare rökstoppet så köpte vi en husbil istället .Vi ses på vägarna och vinkar !! Kör försiktigt /bonilla

Jättebra skrivet! Jag läste

Jättebra skrivet!
Jag läste Allan Carrs bok för några år sen,men då tog jag inte till mig dom orden som stod däri riktigt..
Men har nu för ett par veckor sedan läst om boken och insett att jag visst tog den till mig och har förstått den.
Det tog bara några år att inse ha ha

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se