Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Dag tio - första glada morgonen

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Hej alla nikotinkämpar!

Vill bara meddela att idag är första gången jag vaknade upp och inte var ledsen/överkänslig sedan jag slutade för nio dagar sedan. Det känns så skönt för jag har verkligen haft en minidepression sedan mitt stoppdatum. Jag har bara sett det negativa i allt och inte känt någon mening att göra någonting. Blir så oerhört starkt påverkad av nikotinabstinensen, det är till en början inte så mycket rök-/nikotinsug utan medan det fortfarande håller på att gå ur kroppen är det mer som att jag är i en tjock dimma, frånkopplad från min omgivning, totalt disträ och deppig.

Jag vet att när den här dimman lägger sig, (sist jag höll upp från rökning i två månader tog det mellan 2-3 veckor) så kommer jag att bli röksugen på riktigt. Då börjar en annan kamp för mig. Avvänjningen. Att lära sig att avstyra attackerna av röksug. De kommer helt plötsligt, som impulser. När jag vaknar på morgonen, efter varje måltid och varje gång något jobbigt händer.

Men! Jag har ett knep som fungerar ganska bra emot dessa impulser. Min mamma, som har varit rökfri i många år nu, lärde mig att när röksuget kommer så är det väldigt intensivt. Men det varar egentligen bara i någon minut. Iallafall det värsta, starkaste suget. Om man tänker efter och analyser hur det känns i kroppen och i huvudet när dessa röksugsimpulser bubblar upp inom en så märker man att så är fallet. Om man bara tänker att "ta ett djupt andetag, var lugn, det här intensiva suget kommer att gå över väldigt snart" så märker man att det fungerar! Det är under dessa minuter av intensivt röksug som man ofta bestämmer sig för att "fan, jag klarar det inte, jag ger upp, jag måste få en. Bara EN." Men om man härdar ut i några minuter bara. Tar några djupa andetag. Dricker ett glas vatten. Så försvinner det intensiva suget.

I början när man nyss slutat så kommer dessa impulser väldigt ofta, och man får öva på att gång på gång påminna sig om att det inte håller i sig så länge. Så försvinner de igen. Om och om igen får man upprepa denna process. Och denna gång ska jag fortsätta göra det i evighet. Jag ska vara medveten om att det kommer att bli lättare och lättare med tiden men även att jag aldrig kommer komma till en punkt då det helt och hållet är över. Efter ett år kommer det att vara otroligt mycket lättare än vad det är nu, men även då kommer det komma sällsynta dock verkliga röksugsimpulser. Och jag ska vinna över dem då också.

Men nu fokuserar jag på min tionde dag utan cigaretter!

Kärlek och styrka till alla som kämpar! Er som är rökfria, er som har fått bakslag och er som gett upp för tillfället och ska sluta någon annan gång. Alla kamper är äkta kamper.

Kommentarer

Bra, så du har jobbat, 9

Bra, så du har jobbat, 9 dagar o det jobbiga släpper lite :)
tack för det där mammas tipset, jag troe på det, kanske liknande som jag själv brukade göra, då första gången jag lyckades sluta- blubdade o låtsades dra djupa långa bloss, flera stycken, minnas hur det smakade- efter några luftbloss minns man hur äckligt det egentligen smakade, o sen blir man så glad att man faktiskt är en icke rökare :) , de hälpte.... kanske samma efftekt som din mammas tips, man mediterar några minuter tills det värsta suget går över.
Nu önskar jag dig en trevlig kväll
Kram

Bra med dessa förberedelser

Bra med dessa förberedelser inför vad du behöver tänka på - surfa på suget tänker jag att det liknar.
Jag är också i det där läget då jag behöver förbereda mig för tredje veckan som kan vara min kluriga jobbiga ... efter det går det ju som livet i sig själv i vågor.
Vi hänger på varandra, stöttar varandra. Jag har ju 11 dygn rökfritt NU typ. :)
BRA JOBBAT med 10 dygn.

Din mamma har helt rätt i det

Din mamma har helt rätt i det hon säger.=)
Och efter 3 veckor så har ju abstinensen lagt sig,så då är det bara själva vanan och psyket man måste jobba med.
Och sätta upp delmål och ge sig själv nya belöningar ist. För nikotin.
Hejja dig!
God Jul!=)

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se