Dag 3

Igår varken rökte eller snusade jag.
Humör nu: Mycket bra. Nikotinsug nu: Inget.

En hel dag till utan cigg - och jag har bara varit röksugen ett par gånger, helt otroligt. Jag hoppas verkligen att jag klarar av det här denna gång. Hemma är det enklast (precis som det var förra gången). Jag håller på i trädgården, äter frukt, pysslar i växthuset, tiden går och röksugen bara svindlar förbi snabbt. Men när jag är på jobbet och ensam, då är det en kamp. Då börjar förhandlandet - äh, du kan ju köpa ett paket, det är ingen som ser, vad gör det, osv. Där har jag inte hittat någon bra strategi ännu. Det var lite bökigt i fredags på jobbet men jag klarade det eftersom jag var på en massa möten tillsammans med andra. Men jag kommer ihåg hur det var förra gången, jag började smygröka på dagarna på jobbet när jag var ensam. Och snart rökte jag som vanligt igen. Jag måste tänka ut något som funkar, som hindrar mej från att gå de 50 metrarna till kiosken och köpa cigg. Hemma klarar jag det nog för att jag kan gå ut och göra något handfast - i trädgården, tvättstugan, laga mat eller baka. Men på jobbet? Jag jobbar med administration och människor så antingen pratar jag med folk eller sitter vid datorn. Inte så handfast precis...Att ta en promenad törs jag knappt, kiosken ligger alldeles för nära. Själva röksuget är inte så svårt, då hjälper det att dricka vatten eller ta en frukt - men vanan att gå ut en stund med en kopp kaffe och en cigg är mycket värre. Och det är det svåra, vad göra istället? Jag funderar vidare, kanske det löser sig i drömmen....
Go' natt!
Lena

Kommentarer

Hej Lena hoppas verkligen se

Hej Lena hoppas verkligen se dig på Live Aids galan i Halmstad, och att du klarar dig från att röka tills dess.
själv fattar jag inte hur lätt det gick. antagligen var jag omåttligt motiverad. men det finns faktiskt inte i min värld att jag skulle ta en cigg nu. Trots att jag jobbar med stora demoner....ha det bra och hoppas att vi ses Kram Laureen, som säger att näääääääääääää vi röker inte mer, någonsin i vårt liv, nä.

Förra gången, glöm den

Förra gången, glöm den snälla Lena för nu är nu. I det du berättar minns jag samtidigt en del av mina egna mina egna motstånd tidigare, hur jag själv tänkte innan jag insåg det självklara jag håller fast vid nu.
Tobaksaffären, kiosken, dagligvarukedjorna - alla kommer att finnas kvar och fortsätter att existera eller ha tobaksvaror i sortimentet så länge det finns en marknad för det, alltså så länge rökare finns och samtidigt finns alla saker man alltid rökte till..... Det vet alla rökare, både aktiva och rökfria.
Har kikat lite på din blogg och uppfattar att du kämpar mot den del av dig själv som du inte riktigt vågar släppa...... liksom jag gjorde, länge.
Klart du kommer att kunna fixa situationen att vara själv på jobbet, utan att smita ut och... liksom kiosken med sortimentet av rökverk.... Du vill ju vara rökfri, men .... Du, Lena det går alldeles utmärkt att gå ut med kaffekoppen i det fria och du kommer att kunna njuta av kaffet samtidigt som du slappnar av och är glad, lycklig och rökfri. En hel korg med pepp & Kram. /Lucky-Lucy

Det är kämpigt att sluta

Det är kämpigt att sluta röka å det handlar ju mycket om att sätta sig själv i jobbiga situationer och klara av dom,ju fler gånger ju starkare blir man.Å sen måste man spela hjärnan ett spratt,slå bort tankarna.Som tur är så behöver man inte hålla på så lika ofta sen när man varit rökfri 9 månader. Håll ut å grubbla inte för mycket.En dag i taget.
Lycka till!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se