Zyban

Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Mycket lite .

Jaaa, sist var det laser och nu ska jag prova Zyban. Jag fick ju sådan laser men fick ju så klart återfall då jag blev upprörd, men man har ju rätt att få en till gratis inom ett år. Funderar på om jag ska ta den även fast jag ska börja med Zyban. Gör väl säkert ingen skada. Zyban provade jag när jag var ung, och den var väldigt effektiv, men på den tiden var jag verkligen inte motiverad...även om jag trodde det. Nu är jag motiverad men har ändå haft väldiga problem att sluta som jag skrivit tidigare.
Jag ser här att en del är så himla glada, ni är ute och rör på er osv vilket är bra, men det är just sådana saker som jag t ex nu inte kommer i väg på överhuvudtaget. Har haft det väldigt stressigt dom senaste två åren och har nu kommit till ett läge där jag inte mår alls bra och är superstressad och även mår psykist dåligt. Kommer mej verkligen inte för att göra någonting...även om jag bestämmer mej som man säger så kommer jag ingen vart. Orkar inte städa, inte gå på promenad, ingenting verkligen, men nu när jag ska börja med Zyban så måste jag ju hitta på något så att jag inte återigen trillar dit för att jag mår dåligt eller något går emot mej osv. Har ju vissa närstående som säger att "så jävla svårt kan det väl inte vara" det är ju bara att bestämma sej, och bestämt mej har jag gjort, men det är ju för fasen inte just BARA- Inte i mitt liv i alla fall. Jag är just nu helt orkeslös och har ingen som helst energi, orkar snart inte jobba eller något. Detta är riktigt jobbigt och denna rökningen mal i huvudet på mej dygnet runt dessutom. Jag får nog gå in här lite oftare när jag börjar så man kan bli lite mer peppad, för det blir man verkligen då man läser era inlägg och framsteg. Håll tummarna snälla alla här. Jag har beställt medicinen men inte fått den ännu men..i alla fall. Någon som har något bra förslag på hur jag ska förbereda mej från nu och under dom två första veckorna man röker fast man äter tabletten innan högsta dos. Kram på er alla <3 Ni är superduktiga allihopa.

Kommentarer

Jag vet inte snälla rara du

Jag vet inte snälla rara du men ...... är det rätt läge att sluta röka om du mår så dåligt innan? Att sluta röka är svårt och tar så mycket kraft. För att lyckas kanske man måste vara i någorlunda balans? Eller mår du så dåligt p.g.a rökningen?
Om läkaren skriver ut recept på medicinen så måste väl vården följa upp? Jag själv åt Champix den första tiden och det fungerade bra även om jag mådde vansinnigt illa. Kanske därför det gick så, förhållandevis, enkelt. En sköterska ringde och följde upp kontinuerligt och kontakten fortsätter några månader till om än sällan nu.
Nåt förberedelsetips har jag nog inte men kanske du kan ringa sluta-röka-linjen för att få stöd? Många styrkekramar till dig!

Jag förstår ditt tänk där,

Jag förstår ditt tänk där, och visst kunde man må bättre när man ska sluta. Mår dåligt över en hel del saker just nu med stress och allt möjligt, men jag mår också fruktansvärt dåligt över detta med rökningen. Jag har ju min KOL som inte lär bli bättre och det gör mej otroligt rädd samtidigt som jag länge varit i ett läge där jag verkligen tycker det är superäckligt att röka...trots att jag inte klarat att sluta och fortsatt. Det låter ju säkert hur dumt som helst...att man röker fast man tycker så. Röker däremot inte ett paket om dagen längre som jag gjort förut. Min mamma dog ju i detta och jag kommer också göra det, och jag vill inte dö än. Jag kan se mamma när jag själv är som mest dålig i andningen och jag vill verkligen få börja bli bättre och andas bättre, bli piggare och orka med saker, komma ut och röra på mej osv. Jag vill verkligen detta även om jag misslyckats flera gånger. Jag vill inte ge upp. Jag höll upp efter mammas begravning ett tag och har aldrig mått så bra och varit så pigg och glad. Det är några år sedan nu och jag har insett att jag inte klarar det utan ett visst stöd, och stöd har jag av läkaren och min KOL-sköterska vilket jag är glad över, ochbäven från min dotter osv, så det var då sjutton om jag inte skulle fixa detta. Tack för dina ord

Jag hejar på dig! Använd

Jag hejar på dig! Använd denna logg som stöd och för peppning!
Nog kan jag förstå din rädsla för KOL . Min mamma hade det. Hon var fjättrad till syrgas sina sista år och fick kämpa för att andas. Men inte slutade jag röka då! Man kan förstå att nikotinberoendet är vansinnigt starkt!

Som tur var slapp mamma

Som tur var slapp mamma kvävas till sin död. Hon var jättedålig och det var hjärtat som inte orkade till slut, så allt gick väldigt fort. Hon rökte ända in i det sidta min lilla mams för hon ansåg att vid den tiden fanns det inget att sluta för typ då hon visste. Det var väl typ det enda hon hade kvar att unna sej på något vis. Hon dog när hon var 65 år och hon var min allra bästa vän och stöttepelare här på jorden. Det var vi båda för varann, och jag saknar henne något fruktansvärt. Behövde din lilla mamma lida eller gick det också fort?

Det var hjärtat som inte

Det var hjärtat som inte orkade för min mamma med! Kroppen slet nog väldigt ont de sista åren. Nä, nu är det slutrökt / snart slutrökt för oss eller hur!?

Absolut. Detta ska vi klara

Absolut. Detta ska vi klara :-)

Det är klart att du har

Det är klart att du har bestämt dig. Tror du gjorde det för längesen. Annars hade du inte sökt upp läkare och fått en laserbehandling. Som du skrev till mig så har du barnbarn som jag. Och det finns inget man älskar så mycket som dom.

Jag förstår att du inte mår bra och jag hoppas att du tänker på att tabletterna kan förstärka dom känslorna, så att du är extra uppmärksam på det. Jag tycker det låter som du är utbränd och är på väg att gå in i väggen. Och det är då man söker efter en lösning på den bottenlösa tröttheten. Man byter frisyr, köper nya kläder, dricker mer alkohol el man slutar röka.

Vad du behöver är ju inte att känna att du "misslyckas" igen och jag TROR på dig. Klarar jag det här då kommer du att klara det! Jag brottas med en massa saker varje dag. Och nu även med det där svarta skrikiga skitiga molnet men det skall INTE vinna över mig. Och jag vill verkligen ge upp när det kommer farandes. Men det hjälper att skriva så fortsätt att göra det när du känner att det strider i huvudet. Jag bryr mig inte om ifall det inte är äppelkäckt och glatt jag är mormor och snart 50 och jag kräver att få tycka vad jag vill. Och just nu är jag motsträvig och sur som en citron. Men det här är inte mitt sanna jag utan det är mitt monster jag. =P

Och min dotter har tjatat om att jag skall sluta röka i flera år. MEN när då?!? Till slut sa jag till henne på skarpen. Har du aldrig hört talas om tvärtom metoden du håller tyst och jag slutar när det är dags. Jag blev ju mer stressad av hennes tjat och då rökte jag mer.

Jaa, du har så himla rätt i

Jaa, du har så himla rätt i allt du skriver här Jane.Doe och precis som du säger så har det också absolut motsatt effekt då folk tjatar hål i huvudet på dej. Och bestämde mej gjorde jag precis som du skriver för längesedan egentligen. Känns ändå skönt med er här inne och att läsa hur det är för er andra, men nu jäklar som sagt var det väl sjutton om det inte skulle gå. Vet inte om jag får min medicin i dag eller i morgon, och heller inte vilken dag jag bestämmer att börja med den.....men då har jag den där vilket känns skönt. Och det där med väggen har du nog rätt i, för det sa även min läkare och jag känner ju igen symptomen. Jag välkomnar oss till ett bättre framtida och friskare liv när det än ska ske :) Tack för att ni finns <3

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se