Måste ju logga in för att hitta min logg....

....så längesen är det som jag skrev. 530 dagar står det på räknaren, alltså snart ett och ett halvt år har jag varit rökfri. Det omöjliga är faktiskt möjligt. Det går att sluta röka även för den värste tobaksknarkaren som jag var. I alla år så starkt införlivat med min identitet, i allt jag tänkte och gjorde så fanns ju tobaken och rökandet med. Och jag saknar det fortfarande ibland, jag är inte riktigt färdig än, men det gör liksom inget. Jag accepterar och låter tiden gå. "Tiden är vår bäste vän" har jag sagt många gånger här. "Tillit och tålamod" har varit mina ledord. Att ha bestämt sig för att inte röka mer, är det viktiga. Lätt är det inte, berg o dalbana har det varit och möjligen har jag blivit promenadmissbrukare. För när jag väl lyckats vända på begreppet om vad som kan vara belöning; alltså inte en cigg efter att ha varit duktig med vad som helst jag har presterat, så är det svängen i skogen som är belöningen.

Nu infinner sig den stora lättnaden när jag fått på mig skogskläderna, knutit kängorna, klickat igång runkeeper, stavarna med, kommit ut på vägen och börjat gå……..DÅ känns det bra att ta några djupa andetag och vara lycklig över att ha fötter som kan ta steg för steg framåt. Det är inte alla förunnat och jag är mycket tacksam. Jag känner över huvud taget en stor ödmjukhet inför att jag har kommit så här långt och tar inget för givet. Jag känner de som börjat igen efter tre år eller tio år!! Vad hände??
Jag hänger fortfarande en del här och läser lite men har som sagt inte kommit mig för att skriva på länge och inte vet jag om jag hade så mycket att säga egentligen. Kul att se dig Gesine, och Juntro; välkommen tillbaka, det är bara att ta fighten igen. Kämpa på alla slutare nu. Tips är att läsa i loggarna och mycket motion i naturen helst. Glad vår till er alla och ännu ett tips: gå ut och blås såpbubblor i stället för att röka!
Hälsar Norna.

Kommentarer

Åh men hej norna, Så trevligt

Åh men hej norna,
Så trevligt att se dig:)
Men så underbart att läsa att det går även för den största nikotinisten.
Har tvivlat endel på mig själv de sista två veckorna. Är väl i nått slags djupt hål igen
Gjorde ett felsteg förra veckan.
Det är så härligt att läsa om din kärlek till promenaderna.
Du inspirerar.
Hade det inte varit för mina promenader var dag så hade jag nog aldrig klarat så här långt.
Sjukdomar bromsar mig ganska mkt just nu.
Har fått så förgjordas ont i mina ben .... Vet inte vad det är.
Och stortgrattis nu till ett och ett halvt år.
BRA JOBBAT
Kramar/Lotta

Jag ligger ju som vanligt en

Jag ligger ju som vanligt en dryg månad efter dig. firar 500 dagar i övermorgon. Jag trodde nog att jag tillhörde en av de där människorna som aldrig kommer att lyckas lägga av med nikotinet. Men precis som du så var det bestämdhet och insikten om att det kommer ta tid som avgjorde. Numera kommer det kanske ett litet röksug en gång varannan vecka och det är aldrig förknippat med någonting speciellt, utan bara helt plötsligt så saknar man en giftpinne. Mycket märkligt.

Häromdagen testade jag syreupptagningsförmågan i blodet. Jag ligger betydligt sämre till än en person som aldrig rökt. Kroppen är ju fantastisk på att återställa sig men det tar lång tid för vissa saker. Nästan 30 års misshandel sätter ju sina spår. Men jag är helt övertygad om att motionerande hjälper till så att det går mycket snabbare.

Ha en skön vår i skogen!

Tack för era

Tack för era kommentarer!
@Lotta: Till och från har jag rekommenderat att dricka te på johannesört, var för mig guld värt mot ångesten. Har du testat? Det som är viktigt dock, är att man bör kolla med läkare/apotek om det är OK, ifall man också äter vissa mediciner. (Johannesörten kan slå ut dess verkan, vilket kanske inte är så bra). Kämpa på nu och jag önskar dig att kunna njuta en smula av våren trots allt. Det kommer att bli bättre med tiden.

@Grafikern: kul att se att du också är där ibland och fortfarande rökfri, inte för att jag har tvivlat en sekund på det. Så, vad blir det; Dalslandsklassikern i år igen? Ha det gott i våren du med! Grattis till 500 dagar, visst är det häftigt!

Kram Norna.

Grattis!! Jag blir så taggad

Grattis!! Jag blir så taggad när jag läser att du har nu klarat 530 dagar. Jag tänker - " kan Norna så kan jag.." Tack för att ni som har hållt er ifrån cigg så länge skriver här på loggen då och då. Ni peppar många som kämpar på!
Ha det gott!!

Härligt att det går så bra

Härligt att det går så bra för dig.

Stor kram.

Det var ett tag sedan! Och en

Det var ett tag sedan! Och en så trevlig läsning, jag kan bara nicka instämmande till allt du skriver. Speciellt vad gäller belöningen. Jag gör precis likadant. Vår bäste vän Runkeeper och skogen. Just det där att känna att man har en välfungerande kropp som rör sig alldeles av sig själv är en riktig höjdare, tycker jag. Fötterna går, tankarna fladdrar fritt - det är livet, det. Ha det så bra i skogen, Norna!
Apropå bada - när jag var nere vid sjön idag för att kolla läget och doppade handen i vattnet, tyckte jag att det var nästan badbart. Isfri åtminstone. Och jag önskade att jag vore vinterbadare. Man kan kanske bli det fortfarande, istället för att bli tobaksodlare, eller? Nästa vecka skall vi sjösätta lilla roddbåten så jag kan glida omkring i väntan på badsäsongen. Oj, vad jag blev snacksalig, där ser man.

Tack för fler kommentarer.

Tack för fler kommentarer. Jecka: jag uppskattade också när de som kommit en bit på väg, klev in och skrev. Det är så det ska vara för att loggen ska rulla på i en bra anda. Som du Klara-Elvira som har åtskilliga dagar bakom dig och ändå tittar in för att hålla ett öga på oss. Du Gesine är ju en förebild som stöttat mig hela vägen, belöningstanken bl.a. fick jag av dig.
Det där med vinterbad, är något som jag närmar mig. Har en dotter som häromdagen bara åkte ut till en sjö och badade! Själv ska jag åka till havet imorn (hälsa på gamla pappa) och hade funderingar på Varbergs kallbadhus som en träffpunkt för syster och döttrar. Den idéen får vi spara på, men jag hoppas på en strandpromenad och.....ja, vi får se. Ha det gott!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se