Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Mot bättre vetande

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Varken bra eller dåligt. Nikotinsug nu: Inget.

Idag valde jag att mot bättre vetande att röka en cigarett. Helst vill jag bara sopa det under mattan men jag känner att jag inte kan göra det. Jag behöver berätta för mig själv vad som händer om jag ger efter för suget. Ångesten som infinner sig är enorm, trodde nog i mitt galet röksugna tillstånd att jag skulle slippa den. Att det inte skulle vara så farligt ändå. Men tji fick jag! Vad har trodde att jag skulle uppnå med att röka vet jag inte men jag valde ändå att göra det för att jag trodde det skulle hjälpa mot trötthet och stress. Gjorde det det? Nej det enda jag fick för det är att jag har en äcklig smak i munnen, luktar illa och en ångest som säger berättar för mig att jag svikit hela världen. Mig själv, bebisen, mina barn, min man och alla andra i världen.

Besviken på mig själv som så lätt lät mig övertalas efter flera dagars enormt sug. Tänkte kanske att det skulle kännas bra?

Hoppas ni andra inte är lila korkade som jag och att ni fortfarande är helt rökfria.. Det blev bara totalt en cigarett för mig och jag tänker inte lura mig själv med att jag ska röka "bara" en till. För det går inte och den här ångest orkar jag inte med. Trodde i min enfald att det skulle funka ångestdämpande, men har det någonsin gjort det egentligen?

Kommentarer

Hej gumman! Ojojoj du

Hej gumman!
Ojojoj du också.... Ja du min vän vi får ta ny tag tillsammans du och jag....
Du stannade vid en. du fick en tankeställare jätte bra.
Själv gav det mig INGENTING . Och jag vill inte röka, är inte sugen mera bara ÄCKLAD av det.
Vi fortsätter att kämpa nu . Okej?
Massor kramar

Jag rökte nog en fjärdedel

Jag rökte nog en fjärdedel vid ett tillfälle och sen en tredjedel till så jag ville verkligen ha ut något av den...Dock fick jag inte det. Det smakade som innan jag började röka och gav mig ångesten jag hade innan jag slutade nu. Ingen bra grej att sträva efter.

Vi kämpar vidare! Alternativet är inte att tänka på.

Hej Trilla! Undrade just vart

Hej Trilla! Undrade just vart du tagit vägen...
Skriver som jag skrev till Lottaj som efter över 200 dagar trillade dit i ett ögonblick av alltför stark stress: Grotta inte ner dig i det!
Du märkte ju själv hur äckligt och fel det kändes. Det kan väl räcka så. Finns ingen anledning att vara så hård mot dig själv tycker jag. Tvärtom. Du behöver ju en kram och lite tröst! Inte skuld och känslan av misslyckande (även om jag fattar att det verkligen är lätt hänt!)

Och som svar på den sista frågan skulle jag (personligen) vilja svara att: jo, det fanns en tid när en rökpaus kunde fungera ångestdämpande för mig. För stunden. Och bara på ett väldigt ytligt plan. Men dock. På sikt och på ett djupare plan tror jag däremot att det möjligen skapade något mer ångest (eller ökade antalet stresshormoner snarare)
Nu däremot när jag väl bestämt mig för att sluta kan det nog bara fungera motsatt - ångestframkallande.
Äcklig smak och lukt och en känsla av misslyckande.
Precis som du alltså fick erfara nu.

Så: På't igen bara.
Nu är du ju dessutom den erfarenheten rikare!
Du fixar det här!

Tack för dina fina ord Lynx,

Tack för dina fina ord Lynx, Jo du har nog rätt att det den stund man röker kan fungera ångestdämpande men att det ändå är så att det ger mer ångest än det dämpar.

Ett av mina Mitt största problem här i världen är att jag har svårt att förlåta mig själv och är alldeles för benägen att ha katastroftankar.

Jag ska ta en dusch för att få bort eventuella spår av röklukt och försöka att släppa det och bara hålla kvar erfarenheten av hur onödigt det hela var i minnet, för det blir sannolikt inte bättre av att jag ältar det. Tack!

Jag tycker nästan det är synd

Jag tycker nästan det är synd att cigaretten inte hade någon uppiggande verkan. Skitcigaretter! När man verkligen behöver en så sviker den en. Bättre bevis än så finns inte - de håller inte vad de lovar. Ta inte åt dig, vifta bort ångesten, det finns ingen anledning att vara rädd. Du har provat och nu vet du - vad du än behöver, så var det inte en cig. Helt bortsett från graviditeten, man blir faktiskt rätt lam och lealös av att inte röka den första tiden. Åtminstone upplevde jag det så. Här får du en jättecyberkram av mig och ett stort fet leende :-) :-) :-) Heja dig, Trilla!
PS: Förresten läste jag att en cig inte har någon positiv verkan efter ett så långt uppehåll. Den första är äcklig, den andra inte så mycket bättre, den tredje - hm, rätt okej och den fjärde - ja, den är en för mycket, då har nikotinreceptorerna vaknat och firar stort - äntligen får de näring igen. Men de får de inte, för att den kloke exrökaren tar aldrig mer än max en och förblir exrökare. Och det är du, Trilla!

Tack gesine, nej några fler

Tack gesine, nej några fler blir det inte! Eller jag ska väl inte lova mer än jag kan hålla men jag ska då sikta på det! Tack för leende, kram och pepp!

Åh. Du vet du, som alla innan

Åh. Du vet du, som alla innan skrivit - släpp ångesten. Kanske var det en nyttig erfarenhet? Nu vet du i praktiken hur den där "men bara en"-cigaretten som suget vill förhandla fram smakar och du vet att det inte var värt det. Som någon skrev, skäll inte mer. Gå och ta en dusch, smörj in dig med nåt som luktar gott och be din man ge dig en extra lång kram. Oroa dig inte för din bebis! En cigarett kommer inte vara det som ändrar någonting, det är det dagliga som räknas. Stor kram <3

Tack minimal för dina ord <3

Tack minimal för dina ord <3 har inte ens berättat för min kära man om mitt nederlag men det blir väl det också nån dag här. rent logiskt vet jag ju att liv och död sällan hänger på en ensam cigarett men det är skönt att höra någon säga det. jag får ta med mig det här och minnas känslan och smaken nästa gång suget smyger sig på för det är jag säker på att det kommer göra trots allt!
Kram!!

Det kommer gå bra! Jag tror

Det kommer gå bra! Jag tror det är viktigt att du inte är för hård mot dig själv nu, det kommer snarare stjälpa än hjälpa dig. Jag tror vi har en liknande benägenhet mot ångest och jag känner verkligen hur graviditeten ofta får mig att känna mig helt naken och i extra utsatt läge mot mitt eget psyke när en jobbig känsla väl får fäste. Var snäll mot dig nu, berätta för din man om du tror det landar väl och han stödjer dig, om du tror det kommer öka din ångest tycker jag nog gott du kan hålla den lilla grejen för dig själv. Kram!

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se