Allergi...

Igår rökte jag inte.
Humör nu: Ganska bra. Nikotinsug nu: Inget.

Nu har jag varit nikotinfri i 128 dagar och är supernöjd med min bedrift. Jag tänker på cigg någon gång då och då, men inte med någon längtan eller så utan bara ett konstaterande.

Dock har jag fått ett problem som jag är lite orolig för och undrar om det kan ha med rökslutandet att göra.

För ett par månader sedan började jag känna av lite krypningar och klåda i ansiktet. Framförallt var det när jag jobbade. Eftersom jag jobbar i en miljö där jag är omgiven av mycket elektronik och även röntgenstrålning så trodde jag att det kanske hade med det att göra. Sedan blossade det upp kraftiga nässelutslag plötsligt trots att jag inte var på jobbet. Jag gjorde allt möjligt för att lyckas utesluta anledningar till reaktionen.

En koppling jag hade en teori om var havregryn så det slutade jag med. Utslagen försvann men kom tillbaka när jag låg i soffan och lutade huvudet på en fleecefilt. Uteslöt fleece på kroppen och i närkontakt. Funkade okej.
Nu får jag svullna och lite rinniga ögon istället. Tvättar händer efter all kontakt med djuren, har genomlidit otrevliga självsprickor på händerna för att utesluta att det är någon hudkräm som är problemet.

Är det någon här som kan koppla ökad känslighet eller utvecklad allergi efter rökstopp? Jag har googlat runt, men hittar inget annat än den minskade risken för att utveckla allergi efter rökstopp.

Det finns ju inte en chans att jag skulle börja röka igen, men det här "kroppsfenomenet" är helt vansinnigt bökigt!

Jag kan tillägga att jag inte haft några särskilda allergier förut. Är lite överkänslig mot vissa deodoranter och utvecklade nässelutslag i slutet av mina båda graviditeter (som dock försvann efter förlossningarna).

Kommentarer

Googlade runt lite - enligt

Googlade runt lite - enligt en undersökning från universitetet i Utrecht (Nederländerna) har rökning EN positiv effekt - det skyddar mot allergierna som bl.a. utlöser nässelfeber. Passar in på dig, verkar det som, för du rökte väl inte när du var gravid? Men kolla med läkare. Stress bidrar ochså till allergi. Nedsatt immunförsvar likaså. Tyvärr behöver kroppen lite tid på sig att komma upp till sitt orginalimmunförsvar efter alla åren med nikotintillförsel. För mig tog det nästan ett halvt år tills jag hade fått tillbaka mitt. Sedan dess är jag lika immun som jag var innan mot alla möjliga influensor, förkylningar, vinterkräksjuka och annat smått och gott. Hoppas du har nytta av denna info. Hälsning, Gesine

Så tråkigt att höra att det

Så tråkigt att höra att det krånglat till sig för dej. Jag har inte träffat på någon som blivit allergisk efter rökstopp, men det är väl inte helt omöjligt kanske, det blir väl en chock för kroppen när man slutar att röka..Jag hoppas att allt ordnar sig till det bästa för dej Och du, grattis till 128 dagar, så skönt att slippa ciggen! Låt oss höra hur det går för dej. Kramar.

Hormoner? Kan det finnas

Hormoner?
Kan det finnas någon sådan koppling tro? Det är ju så mycket som händer i rökstoppet. Många av oss har ju upplevt plitor och liksom tonårshy i starten. Jag har egentligen ingen aning Patricia, bara en feeling kanske värd att undersöka. Hoppas att det reder sig. Kram, Norna.

Patricia, jag sökte precis på

Patricia, jag sökte precis på internet om jag kunde hitta någon som upplever allergi problem efter att ha slutat röka. Jag slutade röka för ca 6 månader sedan och de senaste veckorna har jag haft allergiska besvär, liknande det du beskriver. Jag får krypningar och klåda i ansiktet och på halsen, och ibland på kroppen. Jag har heller aldrig haft allergiska problem innan jag slutade röka.

Jag ser att du skriver om dessa problemi Januari. Hur har allergin utvecklat sig för dig? Har det blivit bättre?
Tror du att problemen hör ihop med att du slutade röka?

Tack för att du skrivit och berättat om detta! Jag hoppas att du mår bättre nu..

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se