Viktigt meddelande till användare av Sluta-Röka-Loggen!

Sluta-Röka-Loggen kommer att stängas ner fredagen den 29 november. Ingen information kommer att sparas. Se därför till att själv spara den information du vill ha kvar. Vi ser över möjligheten att lansera ett nytt forum via www.slutarokalinjen.se för dig som vill diskutera tobaksstopp. Mer information kommer framöver!

Varmt tack för de inlägg, kommentarer, det stöd och den uppmuntran som du gett andra genom åren!

Att sluta röka är ingen tågresa

Tåg eller inte, en resa är det. När jag var ny här pratades det ibland om att vi satt i samma båt. Men vid närmare eftertanke så gjorde vi inte det. En del upplevde stormar, andra hade det lugnt, en del rodde som tusan medan andra tog sina årtag i lugnare takt. Det slog mig att vi nog satt i varsin liten båt, men vi var på samma flod. Vi rodde från det stinkande giftiga Rökarlandet till det hägrande fria Icke-rökarlandet på andra sidan och däremellan fanns en bred flod. Vi satt i varsin båt och tog rygg på varandra, ropandes hejarop medan vi närmade oss den andra sidan. Floden hade strida fåror och lugnare vatten, steniga partier och forsar, det var mörker och dimma och vi var rätt utspridda, ibland vilsna. Men vi rodde på, ropandes våra hejarop, tills vi såg ljuset på den andra stranden. Och där stod ett gäng som ropade och välkomnade oss i land.

I ett tåg lutar man sig lugnt tillbaka och låter någon annan köra. Så tycker inte jag att det fungerar här. Här paddlar var och en ur sin egen smet in på klarare vatten. Ge inte upp, paddla på, det blir bättre och bättre.

Fast, å andra sidan, bry er inte om mig, ni får kalla det vad ni vill så länge det fungerar.

Kommentarer

Exakt så... Mycket bra

Exakt så... Mycket bra skrivet och håller fullständigt med dig.mycket vågor på vattnet just nu.
Ha det fint/Lotta

Du har helt rätt, Cignot. Man

Du har helt rätt, Cignot. Man kan inte sälja in sina egna bilder hos andra. Det där med tåget funkar inte, ser jag ju på folks reaktioner. Min bild var mera: ok, klara, färdiga, gå - nu kör vi. Det finns inget som heter återfall, prova, snava, trilla dit, målbilden är klar - ett år rökfri (minst) - där kom tåget in i bilden. Men t.o.m. jag fattar att med det tänket är jag nog ganska ensam. Folk blir skrämda, yttert få vill hoppa i det iskalla vattnet och simma över. Nej, min tid på loggen är över. Man kan inte tända elden två gånger, inte sluta röka åt någon annan heller. Så är det, tyvärr

Jag förstår ditt tänk gesine,

Jag förstår ditt tänk gesine, för många av oss är det vad som behövs också. Ett kompromisslöst tåg som inte väntar tills man känner sig "redo". Men för andra verkar det som ett flexibelt tåg är att föredra, man kan inte sluta röka åt någon men man kan sätta lite press. Vilket jag tycker att din tåg-idé gör.

© Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Stockholms läns landsting. Epost: slutarokalinjen@sll.se